Tanggal 12 April 2015, terpahat sebagai tarikh berlangsungnya acara Battle of Jigger, Pelindung Challenge 2015 yang mana merupakan edisi sulung pertandingan light jigging yang diadakan di Pantai Pelindung, Beserah, Kuantan.

 

Edisi sulung ini memperlihatkan sambutan penyertaan yang sangat memberangsangkan daripada kaki pancing khususnya peminat light jigging.

Menariknya, pelan asal pertandingan ini merupakan sekadar battle sesama rakan terdekat hasil usaha daripada Shah Right, Kay Red D, Nazim Nordin dan Epu Burn, namun tanpa diduga menjadi sebuah acara yang menghimpunkan 37 orang peserta dengan 9 buah bot digunakan sepanjang pertandingan.

Malah pertandingan ini juga turut menarik minat penaja iaitu Angler Buff Malaysia dan Pure Fishing Malaysia untuk turut sama menaja bagi memeriahkan pertandingan ini.

 

Sejarah Battle Of Jigger

 

Menurut Shah Right, salah seorang pengelola utama pertandingan, melihatkan sambutan daripada kaki pancing terutama sekitar Kuantan dan Lembah Klang, pihak penganjur bercadang mahu menjadikan Pelindung Challenge sebagai acara tahunan.

 

Penganjuran yang lebih besar mungkin akan dirancang pada edisi seterusnya dan diharap Pantai Pelindung mampu menarik penaja yang lebih banyak untuk lebih memeriahkan edisi akan datang.

IKLAN

 

Pada hari pertandingan, para peserta berkumpul seawal jam 7.30 pagi untuk sesi taklimat ringkas dan bergambar. Jam 8.00 pagi, peserta menaiki bot masingmasing di Pantai Pelindung untuk terus memulakan pertandingan menaikkan ikan buruan menggunakan teknik jigging sehingga jam 6.00 petang. Hanya ikan hasil tangkapan dengan teknik jigging sahaja layak dipertandingkan.

 

Sejarah Battle Of Jigger

 

Di akhir pertandingan, Sahbudin Selan berjaya mencipta reputasi sebagai juara sulung Pelindung Challenge 2015 apabila menaikkan gerong belang seberat 4.96 kg. Muhammad Zuhari Rosli dan Muhammad Imran Hafiz Muhammad Azzam pula tidak kurang hebat memberi saingan untuk keluar sebagai pemenang tempat ke-2 dan ke-3 dengan masing-masing menaikkan ebek (3.2 kg) dan talang seberat 2.98 kg.

 

Sejarah Battle Of Jigger

IKLAN

 

SENARAI PEMENANG

KEDUDUKAN NAMA – SPESIES BERAT (kg)

Juara: Sahbudin Selan – Gerong Belang 4.960

Naib juara:  Muhammad Zuhari Rosli – Ebek 3.200

Ketiga: Muhammad Imran Hafiz – Talang 2.980

Keempat: Zaini Ahmad – Gerong Belang 1.850

IKLAN

Kelima: Hermi Faizal – Ebek 1.400

Keenam: Syed Firdaus – Tenggiri 0.815

 

Sejarah Battle Of Jigger

 

TEKONG TERBAIK: TEKONG MOHD RAZI

 

PEMENANG ISTIMEWA

 

BIL NAMA SPESIES BERAT (kg)

  1. Zaki Zakaria – Barracuda 4.250

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI