Revolusi penghasilan jam & meter teksi kepada kekili pancing

 

Syarikat yang pada asalnya bernama AB Urfabriken ini mula-mula ditubuhkan pada tahun 1921 oleh Carl August Borgstrom di Blekinge, Sweden.

Nama syarikat ini bermaksud “The Watch Factory, LTD“ merupakan sebuah syarikat pembuatan yang memfokuskan kepada pembuatan jam dan meter teksi.

 

Namun, anak kepada pemilik asal iaitu Gote Borgstrom merupakan seorang pemancing tegar kemudiannya menukar haluan syarikat ini kepada pembuatan kekili ketika Perang Dunia ke-2.

baca juga produk dan sejarah Berkley

Sejarah ABU & ABU Garcia
Red Ambassadeur reel 5000

 

Tahun 1941 merupakan tahun di mana kekili ABU Record diperkenalkan. Pada tahun 1952, kekili Red Ambassadeur diperkenalkan dalam pameran dunia di New York.

IKLAN

Kemudiannya, syarikat pancing terbesar di US, Garcia Corporation mula mengimport dan memasarkan banyak kekili buatan ABU termasuk kekili Ambassadeur yang terkenal.

Ketika itu, Garcia merupakan peneraju dalam industri barangan pancing termasuk memasarkan kekili Mitchell 300 dari Perancis.

 

Sejarah ABU & ABU Garcia
ABU 444, kekili spinning pertama daripada ABU Ambassadeur merupakan jenama terkenal bagi ABU Garcia.

 

Awal 1950-an memperlihatkan ABU memperkenalkan beberapa siri kekili dan produk pancing lain. ABU 444, kekili spinning pertama buatannya diperkenalkan pada 1955.

Bermula 1957, syarikat ini juga menjadi terkenal dengan kekili spincast iaitu The Abumatic – yang dilengkapi dengan beberapa inovasi kejuruteraan yang dipertingkatkan.

Kekili spinning terkenal buatan ABU iaitu Cardinal pula mula diperkenalkan pada tahun 1965.

IKLAN

 

Sejarah ABU & ABU Garcia
Abumatic antara kekili revolusi daripada syarikat berpangkalan di Sweden ini. Kekili Record antara kekili terawal rekaan ABU.

 

Pada tahun 1971, anak kepada Gote iaitu Lennart mengambil alih perniagaan ABU daripada bapanya. Gote kemudiannya meninggal dunia pada tahun 1974.

 

Dalam tahun 1984, nama syarikat ini ditukar daripada ABU kepada ABU Garcia oleh kerana nama Garcia lebih dikenali oleh kebanyakan pemancing Amerika.

Pada 1995, Abu Garcia dibeli oleh Berkley, Inc. dan The Outdoor Technologies Group (OTG) pula ditubuhkan.

IKLAN

 

Sejarah ABU & ABU Garcia

baca juga sejarah penemuan mata kail

Pada 1999, OTG menukar namanya kepada Pure Fishing. Hari ini, kilang pembuatan kekili di Blekinge masih menghasilkan kekili klasik Ambassadeur serta kekili generasi baru

baitcasting terkenal iaitu siri Revo, yang telah melakukan revolusi dalam rekaan kekili baitcast hari ini.

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI