Bahan-bahannya:

  • 5-8 ekor ketam saiz sederhana (seberapa banyak korang dapat pun boleh)
    5 ulas bawang merah (hiris halus)
    2 ulas bawang putih (diketuk)
    5 cm halia (ditumbuk pecah)
    Sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga, cengkih
    1 sudu makan rempah sup,
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam

 

Cara-cara memasaknya :

Panaskan sedikit minyak untuk menumis dan masukkan bawang merah, bawang putih dan halia.

IKLAN

Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga.

Bila dah wangi, masukkan rempah sup.

IKLAN

Masukkan air sebanyak mana yang korang suka dan biarkan hingga mendidih.

IKLAN

Masukkan ketam dan biarkan sehingga masak.

Tambah lada hitam dan garam secukup rasa.

Bila nak hidangkan boleh masukkan daun sup atau bawang goreng. Kalau tak minat tak perlulah masuk.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI