Ads

Resepi Pemancing – Lala Tumis Pedas Lalalala!

LALA merupakan sejenis moluska dwi-cengkerang yang boleh dimakan. Selain lala, ia juga disebut siput retak seribu. Sambil membawa anak-anak mandi manda di tepi pantai, anda sebenarnya boleh mencuba mencarinya sendiri jika mahu, jika tidak boleh sahaja membelinya di pasar. Lala boleh dimasak dengan pelbagai jenis masakan dan ia sememangnya enak dimakan. Apa kata jemu selitkan menu lala tumis pedas dalam menu juadah anda pada minggu ini.

 

Bahan keperluan:

Ads

 

  •  ½ kg lala
  •  5 biji bawang merah | ditumbuk
  •  3 ulas bawang putih | ditumbuk
  •  1 ½ inci halia | ditumbuk
  •  3 batang serai | dititik
  •  ½ inci belacan
  •  3 sudu makan cili boh
  •  500ml air
  •  Garam dan gula secukup

 

Ads

Cara Penyediaan.

Ads

 

  1. Panaskan minyak dan tumis cili boh sehingga garing.
  2. Masukkan belacan dan kacau
  3. Setelah itu masukkan bahan yang ditumbuk tadi. Kacau hingga naik bau
  4. Masukkan serai dan air. Kacau dan biarkan mendidih
  5. Akhir sekali masukkan lala yang telah dibersihkan dan perasakan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI! Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Dapatkan tip memancing, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi
Ads

Tak Kumpau Punya!

Buat Perkara Ini Jika Hujan Ketika Mancing

 Tahu ke anda bahawa memancing ketika hujan, memberi anda peluang lebih baik untuk menangkap lebih banyak ikan. Memang betul, tetapi ia memerlukan sedikit perencanaan...