Ads

Resepi Pemancing – Jelawat Masak Rebus Tempoyak

 

Ikan jelawat merupakan spesies ikan bertulang banyak yang manis dagingnya. Sekiranya memperolehi jelawat bersaiz sederhana kasar (anggaran 500gm seekor), ia saiz yang sesuai untuk dibuat masak tempoyak.

 

Bahan-Bahan:

2 ekor ikan jelawat saiz sederhana
1/2 cawan tempoyak
10-15 biji cili api (tumbuk halus)
2 biji cili merah (tumbuk halus)
5cm kunyit hidup (tumbuk halus)
2 batang serai (diketuk)
Seikat daun kesum

Ads

 

Cara Penyediaan:

 

Ads

Gaul sebati bahan-bahan tumbuk dengan tempoyak.

Perapkan ikan jelawat yang telah dipotong dengan bahan-bahan tersebut untuk seketika (anggaran 30 minit).

Ads

Masukkan ikan dan kesemua bahan ke dalam periuk.

Masukkan air sehingga ikan tenggelam. Hidupkan api dan reneh sehingga mendidih.

Masukkan daun kesum, garam, gula dan serbuk perisa. Reneh sehingga kuah agak pekat.

Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas-panas!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI! Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Dapatkan tip memancing, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi
Ads

Tak Kumpau Punya!

Buat Perkara Ini Jika Hujan Ketika Mancing

 Tahu ke anda bahawa memancing ketika hujan, memberi anda peluang lebih baik untuk menangkap lebih banyak ikan. Memang betul, tetapi ia memerlukan sedikit perencanaan...