Ads

Resepi Pemancing : Haruan Curut Goreng Berlada

 

Kalau dapat haruan saiz-saiz curut (saiz kecil), kalau nak dilepaskan tu lepaskanlah elok-elok. Tapi kalau nak bawak balik dan lepaskan dalam kuali memang terbaik haruan saiz ni dibuat goreng bercili.

 

Bahan-Bahan:

 

3 Ekor ikan haruan sederhana curut.
4 Ulas bawang putih (ditumbuk)
2 Biji bawang besar (ditumbuk)
5 Biji cili merah (ditumbuk)
5 Biji cili padi- (ditumbuk)
Sedikit air asam jawa
Gula
Garam
Minyak masak
Serbuk Kunyit

 

Ads

Cara Penyediaan:

 

 ♠  Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Biar seketika kemudian goreng ikan tersebut sehingga garing. Dah siap angkat dah toskan minyaknya. Susun dalam pinggan.

 

Ads

 ♠  Bawang putih, bawang besar, cili merah dan cili padi ditumbuk. Jika nak kisar pun boleh. Ikut mana yang selesa.

 

 ♠  Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga masak. Lada sebaiknya dimasak lama sikit nak elak daripada sakit perut.

Ads

 

 ♠  Setelah itu, masukkan air asam jawa. Jangan masuk banyak, takut rasa masam lebih nanti.

 

 ♠  Kemudian, masukkan garam dan gula. Bila semua bahan tadi sekata tutup api.

 

 ♠  Tuangkan sambal tersebut ke atas ikan yang telah digoreng tadi. Siap untuk dihidangkan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI! Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Dapatkan tip memancing, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi
Ads

Tak Kumpau Punya!

Buat Perkara Ini Jika Hujan Ketika Mancing

 Tahu ke anda bahawa memancing ketika hujan, memberi anda peluang lebih baik untuk menangkap lebih banyak ikan. Memang betul, tetapi ia memerlukan sedikit perencanaan...