Nama kolam memancing Seri Bayu Tekala mungkin tidak asing penggemar pertandingan memancing kolam air tawar.

Sebaliknya, nama Seri Bayu Batangsi Fishing Pond (Kolam Memancing Seri Bayu Batangsi) mungkin agak janggal meskipun bagi follower kolam Seri Bayu Tekala.

 

Hakikatnya, jika kolam Seri Bayu Tekali dikenali sebagai kolam pertandingan memancing terbesar di Malaysia, Seri Bayu Batangsi Fishing Pond (SBBFP)pula bakal dinobatkan sebagai kolam casting terbesar tanah air, apabila beroperasi tidak lama lagi.

 

Sebagai langkah promosi memperkenalkan kolam casting ini kepada peminat teknik mengilat, SBBFP berkolaborasi dengan Silibin Tackle bagi menganjurkan Rapala Casting

Challenge 2019 yang bakal berlangsung pada 14 April (Ahad) ini, bertempat di SBBFP yang terletak di Semenyih, Kajang. Tidak jauh dari Kolam Memancing Seri Bayu Tekala.

IKLAN

 

Menurut wakil pengurusan kolam, Faizal Khan atau lebih mesra dengan panggilan Pak Tam, para peserta yang bakal menyertai pertandingan ini tidak perlu risau tentang saiz kolam dan ikan pelahap gewang yang terdapat di dalam kolam.

Dengan keluasan melebihi dua padang bola, 150 bakal peserta mampu mengilat dengan selesa.

 

Rapala Batangsi Casting Challenge

IKLAN

 

Begitu juga dengan spesies penyambar gewang yang telah ditempatkan. Sekurang-kurangnya sudah terdapat 8 spesies penyambar gewang seperti peacock bass, siakap air

tawar, toman, sebarau, redtail catfish, chaophraya catfish, pacu dan haruan dalam jumlah ribuan ekor sedang membesar dengan sihat.

 

Bagi sesi tournament merangkap pre launch kolam, beberapa syarat telah ditetapkan.

IKLAN

Dengan yuran penyertaan RM60.00, para peserta akan bertarung selama 4 jam bermula dari jam 8.00 pagi hingga 12.00 tengah hari.

Para peserta juga tidak dibenarkan menggunakan gewang selain dari jenama RAPALA, STORM dan TRIGGERX. Hanya penggunaan mata tunggal (SINGLE HOOK) yang dibenarkan pada gewang.Manakala sistem permarkahan dikira dengan jumlah mata tertinggi terkumpul.

Jadi, pastikan anda tersenarai dalam 10 peserta bertuah yang bakal membawa pulang hadiah lumayan.

 

Rapala Batangsi Casting Challenge

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI