Menyorot kisahnya, sejak dari kecil lagi, Aznaff sudah memulakan aktiviti memancingnya sebagai hobi. Membesar di Kuala Lumpur, hobi memancingnya waktu kecil banyak berlegar di sekitar lombong-lombong berhampiran.

Waktu itu, memancing cuma sekadar hobi mengisi masa lapang dan kekal dalam diri sehingga menginjak dewasa.

 

 

Sekitar tahun 1997 merupakan titik tolak bagaimana tercetusnya aktiviti surfcasting di Malaysia. Secara tidak sengaja, Aznaff tertarik dengan sekeping VCD bertajuk ‘Surfcasting Secret’ lantas membelinya.

 

Kisah Peminat Pancingan Pantai!!

 

Setelah menonton VCD daripada New Zealand tersebut, Aznaff mula memahami dan tahu bagaimana untuk melakukan pancingan pesisir pantai dengan betul. Bukan sekadar baling dan tunggu, pancingan pantai memerlukan peralatan seperti rod dan kekili tersendiri dan teknik yang betul.

 

Kemudian, bersama beberapa orang rakan lain, dia mula mempraktikkan teknik yang dipelajari sendiri di pesisir pantai. Waktu itu, rod terpanjang boleh diperolehi cuma sepanjang 12 kaki.

IKLAN

 

Namun itu sudah cukup menarik perhatian kaki pancing lain jika ditegakkan di pantai. Setelah itu, melalui perbincangan rakan-rakan, lahirlah MSC sebagai komuniti pancingan pesisir pantai sekitar tahun 1999.

 

Pancingan pesisir pantai mula mendapat perhatian apabila Aznaff diminta dan menulis artikel berkaitan surfcasting dalam majalah Rod & Line. Apabila perkongsian tentang teknik dan peralatan yang betul dalam artikelnya, arena pancingan pantai ini mula popular.

 

Perkembangan arena surfcasting waktu itu diterima positif memandangkan Malaysia mempunyai banyak pesisir pantai. Malah, MSC turut mengadakan aktviti bersama rakan surfcaster dari Singapura.

 

Aznaff mengakui, waktu itu arena surfcasting Singapura lebih ke depan berbanding Malaysia dan banyak perkongsian dan pemahaman secara lebih teknikal dipelajari daripada mereka.

IKLAN

 

 

Selain berkumpul dan menulis artikel berkaitan surfcasting, Aznaff bersama MSC turut mengadakan klinik surfcasting, pameran, bengkel malah pernah bekerjasama dengan sebuah produksi menerbitkan Joran Ria bagi memperkenalkan arena ini.

 

Selain itu, MSC sendiri turut berjaya julung kalinya menganjurkan pertandingan distance casting yang dinamakan ‘Cabaran Merdeka 2003’. Pertandingan ini menjadi acara tahunan sehingga sekarang dan turut disertai rakan surfcaster dari Singapura.

 

Selain memancing, antara sisi menarik Aznaff ialah dia berkebolehan dalam bermain instrumen muzik. Ijazah dalam bidang muzik membuktikan betapa dia bersungguh-sungguh dalam setiap apa yang dilakukannya.

 

IKLAN

Kisah Peminat Pancingan Pantai!!

 

Paling menarik, dia menubuhkan kumpulan muzik yang diberi nama KoolSkool bersama dua orang rakan lain dan akan membuat persembahan di dalam KL International Jazz Festival.

 

Selain bermain muzik, kerjaya Aznaff di salah satu institusi perbankan terbesar di Malaysia pasti mencuri kebanyakan masa sehariannya.

Namun bagi Aznaff, semua itu tidak menghalang dirinya untuk mempelajari dengan lebih mendalam setiap apa yang diminatinya. Bak kata pepatah, ‘di mana ada kemahuan, di situ ada jalan’.

 

 

Kisah surfcasting ini merupakan antara buktinya, malah Aznaff melihat aktiviti ini secara positif dengan menjadikan aktiviti ini sebagai salah satu cara bagi meluangkan masa berkualiti bersama keluarga dan rakan-rakan lain.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI