Tidak dapat dinafikan kelah adalah spesies ikan yang teramat-amat sensitif dan sangat berhati-hati untuk memakan umpan. Banyak aspek yang perlu diambil kira jika ingin berjaya memancing ikan kelah.

 

Selain faktor persembahan umpan yang tepat, peralatan dan peka pada suasana persekitaran juga amat penting amat penting agar tidak menakutkan kelah agar memakan umpan. Sebarang kegiatan atau aktiviti yang mencurigakan akan menyebabkan kelah enggan untuk mendekati umpan, apatah lagi memakannya.

 

Ramuan Paling Jitu Menundukkan Ikan Kelah

 

Peralatan pancing 100% sempurna

 

Penggunaan tali tangsi atau mono adalah satu KEMESTIAN. Dilarang sama sekali menggunakan tali braided. Tali tangsi pula sebaiknya tidak lebih dari 25lb. Warna tangsi sebaiknya warna jernih atau hijau atau warna yang sepadan dengan warna air di lubuk. Tali tangsi yang berdiameter kecil tetapi tahan lasak adalah pilihan terbaik.

 

Ramuan Paling Jitu Menundukkan Ikan Kelah

IKLAN

 

Perambut sebaiknya dari jenis monofilament atau fluorocarbon yang bersifat halimunan. Tali perambut pula mestilah lebih kecil daripada tali utama. Sekiranya menggunakan tali utama 20lb maka tali perambut 15lb digunakan. Panjang perambut memandai satu kaki hingga dua kaki sahaja.

 

Elakkan dari menggunakan mata kail yang berkilat (stainless steel) seperti mata kail yang digunakan untuk jigging. Gunakan saja mata kail black nikel warna kelabu atau yang berwarna seperti warna merah. Saiz mata kail pula bergantung pada umpan dan perlu disembunyikan dalam umpan sepenuhnya.

 

Ramuan Paling Jitu Menundukkan Ikan Kelah

 

Guna batu ladung seringan yang mungkin sepadan dengan arus dan umpan. Lontaran umpan pula sebaiknya umpama gerakan buah-buah hutan yang gugur ke air. Batu ladung yang besar sama sekali akan ‘membunuh’ aksi umpan.

IKLAN

 

Jangan buat perkara berikut!

 

Jangan berada rapat dengan gigi air terutamanya kawasan tebing yang tak berpokok. Sebaiknya berlindung agar tidak dapat dilihat secara terus dari kawasan lubuk. Sebab itulah ada yang mengatakan ia umpama perbuatan mengendap.

 

Ramuan Paling Jitu Menundukkan Ikan Kelah

 

Jangan pakai baju yang terlalu terang terutamanya jika memancing pada waktu siang. Sebaiknya pakai pakaian yang tidak kontras dengan warna persekitaran. Tak semestinya pakai pakaian camouflage, memadai yang tidak terlalu menonjol warnanya.

IKLAN

 

Jangan terlalu bebas bergerak. Jika boleh duduk bersembunyi tanpa banyak melakukan pergerakan. Ia sesuatu yang amat merugikan tatkala kelah sedang menjenguk umpan, tatkala itulah kita melakukan pergerakan yang boleh menakutkan kelah yang sememangnya bersifat penakut.

 

Ramuan Paling Jitu Menundukkan Ikan Kelah

 

Jangan mandi atau merendam kaki apatah lagi berkubang macam kerbau ke dalam sungai yang mana airnya itu kemudiannya mengalir ke lubuk atau port kita mancing. Kelah sensitif dengan kehadiran manusia.

 

Amalkan satu spot satu orang. Bila berbuat demikian ia akan dapat mengelak daripada berbuat bising seperti bercakap atau melakukan sesuatu yang boleh mengganggu bunyi persekitaran yang sebenarnya sekali gus boleh menakutkan ikan.

 

Ramuan Paling Jitu Menundukkan Ikan Kelah

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI