Pengenalan – Enjin sangkut laut dan air tawar

Terdapat dua sistem teknikal yang direka untuk kegunaan laut dan juga air tawar. Bagi kegunaan perairan air masin dan air tawar perbezaan panjangnya adalah 5 inci.

Perbezaan ini adalah kerana enjin sangkut yang digunakan di laut perlu melepasi badan bot atau sampan supaya kipasnya tenggelam dan tidak tergantung ketika meredah ombak.

Bagi enjin kaki pendek ianya sesuai digunakan di tasik, sungai, lombong dan juga perairan yang tenang yang tidak mempunyai ombak dan alun.

 

Enjin sangkut ini terbahagi kepada dua iaitu 2 lejang (2 stroke) dan 4 lejang (4 stroke) yang mana sistem penjanaan bahan apinya seperti motosikal ataupun kereta, cuma enjin 2 lejang memerlukan bahan pelincir tambahan minyak 2T TCW khas.

Asasnya sama seperti motosikal 2 lejang yang menggunakan minyak 2T.

 

Seiring dengan peredaran zaman ketika ini yang lebih mementingkan mesra alam, enjin bot 4 lejang boleh dikatakan semakin meluas penggunaannya berbanding enjin 2 lejang.

Harganya pula lebih mahal berbanding enjin 2 lejang. Namun, kebanyakan bot untuk kegunaan memancing dan nelayan pantai tradisional, enjin bot 2 lejang masih banyak dipraktikkan.

 

Penjagaan Enjin Sangkut

Kebiasaannya enjin sangkut di bawah kapasiti 30 kuasa kuda (hp) masih mampu dipikul oleh seorang manusia dengan berat anggaran 50kg ke bawah.

IKLAN

Ia memberikan kelebihan penyimpanan sekiranya tidak digunakan dengan kerap dengan menyimpannya di stor penyimpanan.

 

Tapi untuk enjin bot yang lebih besar atau yang kerap turun ke air, kebanyakan pemiliknya akan membiarkan enjin botnya terpasang di bot dan menaikkan kipasnya ke atas sahaja.

Sebaik-baiknya, jika dibiarkan, perlu tutup bahagian enjin menggunakan kanvas mengelakkan terdedah dari panas dan hujan.

 

Paling mustahak adalah, sentiasa memastikan palam pencucuh sentiasa berfungsi dan kerap diperiksa sebelum turun memancing.

Ini kerana sekiranya pantulan api ke palam pencucuh tidak mencukupi ianya akan menjadikan enjin ini semput semasa membuat pergerakan.

 

IKLAN

Terdapat beberapa faktor yang menjadikan enjin semput iaitu palam pencucuh yang tidak diganti (terlalu lama), kerosakan pada sistem coilnya, terlebih bancuhan 2T ke dalam

petrol (menyebabkan berlakunya plug ‘basah’ atau kaburator telah tersumbat (tidak kerap diservis ).

 

Sehubungan itu, sebelum turun memancing, pengendali bot perlu memeriksa terlebih dahulu keadaan enjin dan membawa perlatan secukupnya sebagai persediaan jika enjin bot tidak berfungsi.

 

Bancuhan 2T TCW

Bagi enjin sangkut 2 lejang, bahan api nisbah 50 liter kepada 1 liter 2T TCW adalah sukatan yang tepat.

IKLAN

Minyak pelincir ini mempunyai kelikatan yang berlainan dengan minyak pelincir untuk kegunaan enjin motosikal.

 

Ianya direka khas untuk spesifikasi enjin sangkut tidak kira sama ada yang digunakan di laut mahupun sungai.

Jangan sesekali menggunakan minyak pelincir 2T motosikal kecuali dalam keadaan kecemasan dan sukar mendapatkan 2T TCW enjin sangkut khas.

 

Ianya boleh memberi kesan kepada sistem pergerakan omboh dan juga pengaliran petrol ke dalam kaburator dan boleh menyebakan overflow kerana kelikatannya akan memekatkan lagi minyak petrol yang perlu dijana kepada sistem pembakarannya.

 

Bagi enjin sangkut 4 lejang yang menggunakan system minyak hitam untuk melincirkan pergerakan enjin ianya perlu ditukar sebulan sekali mengikut kekerapan penggunaan ataupun 100 jam penggunaan.

 

Sekiranya enjin ini tidak digunakan dan perlu disimpan, ianya tidak boleh dibaringkan pada posisi yang salah kerana ini akan menyebabkan kebocoran pada minyak enjin tersebut.

Sebaiknya letakkan pada posisi berdiri seperti menggunakan stand untuk memastikan enjin dapat berfungsi dengan baik selepas di simpan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI