IKLAN

 

Kejayaan memancing yang produktif memerlukan perencanaan yang bijak. Pemancing yang hebat mempertimbangkan banyak faktor sebelum memancing seperti pengenalan padang pancing, pasang surut, fasa bulan, suhu air dan cuaca.

 

Hujan renyai cenderung membuat beberapa pemancing tidak mahu beraksi, tetapi sebenarnya memberikan peluang besar untuk memperoleh hasi. Berikut beberapa tip bagus untuk memancing di tengah hujan.

 

Ketika merencanakan perjalanan memancing ketika hujan, pertimbangkan semua tip memancing ketika hujan dan faktor lingkungan seperti suhu air, pasang surut, struktur, lokasi umpan, pergerakan air, dan waktu untuk memancing.

 

Rahsia Memancing Ketika Hujan

 

IKLAN

Memancing tepat sebelum ribut. Penangkapan ikan yang paling produktif akan terjadi sebelum ribut ketika tekanan udara yang rendah dapat mendorong ikan galak untuk makan. Faktor Ini mungkin perlahan selama berlakunya ribut dan meningkat setelah berlalu ketika tekanan mulai naik lagi.

 

Ketika memancing dalam keadaan basah, kenakan kelengkapan pakaian untuk cuaca sebegini buruk. Perlengkapan tahan air berkualiti mampu menghasilkan suasana yang berbeza sama ada nyaman atau sengsara. Tetap hangat dan kering, lantas anda dapat memancing sepanjang hari.

 

Rahsia Memancing Ketika Hujan

 

IKLAN

Wujudkan bunyi dan warna dan kontra. Hujan menyebabkan air menjadi keruh, mengurangkan jarak penglihatan dan menyulitkan ikan untuk melihat umpan. Saat memilih gewang, pertimbangkan warna-warna cerah dan gagang yang mengeluarkan bunyi, seperti crankbait dilengkapi ball bearing untuk membantu ikan menemukan umpan.

 

Gerakan air ikan. Selama ribut, air pasang lebih tinggi dan air hujan bertumpuk di darat. Ikan di lubuk saluran air, saluran masuk atau saluran pelimpah di mana aliran keluar akan mengeluarkan umpan dan ikan akan menunggu untuk diberi makan.

 

Rahsia Memancing Ketika Hujan

 

Pancinglah di pantai yang tertiup angin setelah ribut berlalu. Angin yang bertiup ke garis pantai ketika ribut akan mendorong makanan dan kerang-kerangan bergerak ke garis pantai atau belakang bukit laut yang menciptakan tempat makan yang produktif bagi ikan.

 

Pelbagaikan kelajuan gerakan gewang. Tingkatkan kecepatan kayuhan gewang untuk melihat respon daripada ikan. Kekalkan kadar kayuhan apabila ikan mula menyambar pada kelajuan karauan tersebut.

 

Rahsia Memancing Ketika Hujan

 

Cuba gewang topwater. Ketika ikan aktif, mereka mungkin berada di air yang lebih cetek berdekataan permukaan. Cubalah memancing dengan teknik topwater atau beberapa meter di bawah permukaan.