IKLAN

 

Mengakhiri bulan menebing dan surfcasting, mari kita buat sedikit rumusan dari segi aspek peralatan dan umpan. Peralatan dan umpan merupakan nadi utama bagi memperoleh hasil yang disasarkan.

 

Joran dan kekili

Bagi kebanyakan lokasi menebing terutamanya di muara sungai, joran sepanjang 7’ sehingga 10’ sudah memadai.

Jika di pantai mendatar, joran sepanjang 12’ kaki hingga 17’ lebih sesuai. Manakala kekili pula sebaiknya siri 4000 hingga 8000, sebaiknya kekili khusus untuk pancingan air masin dengan ratio sederhana.

Tali utama pula, sama ada tali mono atau braided boleh diguna pakai bergantung kepada situasi lokasi.

 

 

Batu ladung

Saiz batu ladung boleh menentukan jarak baling. Tetapi pastikan batu yang digunakan dapat ditampung oleh hujung joran ketika lontaran dibuat.

Jika tidak, hujung joran mudah patah ketika permulaan lontaran. Saiz batu juga boleh ditentukan melalui keadaan pasang surut serta permukaan.

Bermula nombor 8 hingga 12 adalah saiz yang lumrah digunakan pemancing pantai. Pilih batu jenis lonjong memanjang supaya ia kurang memberi rintangan angin dan arus.

 

IKLAN

 

Perambut

Mulakan dengan 10lb hingga 80lb bergantung kepada kekuatan tali utama, saiz mata kail, kapasiti kekili dan kekuatan joran yang digunakan.

Pilih warna cerah dengan panjang perambut antara 1 hingga 3 kaki. Sekiranya sekadar memancing ikan-ikan kecil seperti bebulus atau gelama, memadai jenis apollo 10lb hingga 20lb.

 

 

Waktu

IKLAN

Kunjungi pantai atau muara ketika keadaan air yang kurang gelombang dan berangin. Pastikan tiada hujan sebelum kunjungan dan air yang hampir jernih (jika air terlalu jernih, ikan biasanya kurang galak memakan umpan).

 

Waktu terbaik ialah ketika air pasang penuh. Ketika itu, ikan akan merapat ke pantai. Pada sebelah malam pula, ikan lebih efektif daripada siang.

Secara ringkas waktu paling sesuai ialah lewat petang hingga sebelum fajar. Terbaik ialah lepas solat Maghrib hingga sebelum habis waktu Subuh.

 

Umpan

 

 

 

Untuk kegunaan memancing di pantai atau muara boleh disenaraikan seperti berikut:

Udang (udang hidup dan segar lebih baik)

Perumpun (perumpun sarung lebih baik dari semua jenis perumpun)

Ikan muara (belanak, tamban, beliak mata, selangat, bulu ayam, bilis atau kasai bersaiz kecil)

Hirisan ikan (kembung, selar, Selayang, tamban dan lain-lain)

Hirisan sotong (sotong kurita dan cumit segar)

Ketam angin atau anak ketam batu

Isi sesiput atau spesies bercengkerang lain

Roti untuk umpan belanak besar.

Roti canai atau daging ayam untuk ikan kuku.