Bagi kebanyakan lokasi menebing terutamanya di muara sungai, joran sepanjang 7’ sehingga 10’ sudah memadai.

Jika di pantai mendatar, joran sepanjang 12’ kaki hingga 17’ lebih sesuai. Manakala kekili pula sebaiknya siri 4000 hingga 8000, sebaiknya kekili khusus untuk pancingan air masin dengan ratio sederhana.

Tali utama pula, sama ada tali mono atau braided boleh diguna pakai bergantung kepada situasi lokasi.

 

Rahsia Kejayaan Pancingan Tebing!!

 

Saiz batu ladung boleh menentukan jarak baling. Tetapi pastikan batu yang digunakan dapat ditampung oleh hujung joran ketika lontaran dibuat.

IKLAN

Jika tidak, hujung joran mudah patah ketika permulaan lontaran. Saiz batu juga boleh ditentukan melalui keadaan pasang surut serta permukaan.

Bermula nombor 8 hingga 12 adalah saiz yang lumrah digunakan pemancing pantai. Pilih batu jenis lonjong memanjang supaya ia kurang memberi rintangan angin dan arus.

 

Rahsia Kejayaan Pancingan Tebing!!

 

IKLAN

 

Kunjungi pantai atau muara ketika keadaan air yang kurang gelombang dan berangin. Pastikan tiada hujan sebelum kunjungan dan air yang hampir jernih (jika air terlalu jernih, ikan biasanya kurang galak memakan umpan).

 

Waktu terbaik ialah ketika air pasang penuh. Ketika itu, ikan akan merapat ke pantai. Pada sebelah malam pula, ikan lebih efektif daripada siang.

IKLAN

Secara ringkas waktu paling sesuai ialah lewat petang hingga sebelum fajar. Terbaik ialah lepas solat Maghrib hingga sebelum habis waktu Subuh.

 

Umpan

 

Rahsia Kejayaan Pancingan Tebing!!

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI