IKLAN

 

Dalam siri ni saya nak share info tentang maintenance reel baitcaster saya yang tak seberapa ni. Kita sesama kongsi pengetahuan memasing untuk tujuan menambah baik skil-skil pemancingan yang kita ada.

 

Sikit background reel Calcutta 50 saya ni. Dibeli sekenhen dari member sepejabat pada awal tahun 2005. Reel dijual atas sebab jarang dan kurang mahir untuk digunakan. Katanya reel ni casting distance dia tak jauh dan susah nak cast gewang-gewang kecik. Saya sambar aje la sebab agak murah dia jual. Hehehe…

 

Cara Servis Ringkas Reel Calcutta 50
Bahan servis

 

Lepas dah naikkan banyak ikan hingga saiz melebihi 5kg, drag original memang kuat tapi jerky… dan ada masalah nak baling umpan kecik danringan… jadi buat keputusan untuk tambah baik reel ni. Jadi saya akan tunjukkan step by step apa yang telah saya buat.

 

Cara Servis Ringkas Reel Calcutta 50

Pertama sekali kena baraikan reel tersebut. Pastikan letak semua parts dalam satu bekas. Banyak parts yang halus mulus. So berhati-hati dan pastikan diagram reel ada sekali… ini yang paling utama!

 

Cara Servis Ringkas Reel Calcutta 50

IKLAN

Segala kotoran, grease, minyak lama pada reel dibersihkan dengan merendam ke dalam detergent dapur (multipurpose degreaser pun buleh). Keringkan kemudian spray semua parts dengan contact cleaner untuk pastikan parts betul-betul bersih termasuk dengan drag washer.

 

Cara Servis Ringkas Reel Calcutta 50

Spool reel ni fixed pada shaft. Maknanye shaft tak buleh dicabut keluar. Reel ni bukan floating spool, so maybe sebab ni kenapa casting gewang ringan agak sukar. Jadi untuk meringankan spool ini langkah-langkah yang diambil…

 

Shaft dilicinkan… caranya dengan pakai kertas pasir gred 2000. Shaft digosok sampai berkilat kemudian tenyeh dengan Brasso. Untuk pinion gear… gulung kecil kertas pasir dan gosok belah dalam dia sampai agak-agak licin.

 

Kapas digunakan untuk membrasso belah dalam pinion gear. Seterusnye brasso diletakkan pada mainshaft, masukkan pinion gear dan pusing-pusingkan sampai brasso jadi hitam. Ini meratakan surface yang berbonggol pada shaft, kurangkan un-evenness. Langkah diulang-ulang sampai pinion gear tu buleh pusing dengan mudah tanpa sebarang minyak pada shaft.

IKLAN

 

Cara Servis Ringkas Reel Calcutta 50

Lepas dah berpuas hati, contact cleaner disembur untuk buang segala residue pada parts yang digosok.

 

Cara Servis Ringkas Reel Calcutta 50

Next kita pergi ke main gear dan drag system.

Belakang main gear digosok atas dengan kertas pasir. Dibuat di atas permukaan rata. Digosok sampai boleh cermin muka.

 

Cara Servis Ringkas Reel Calcutta 50

Surface main gear yang ada contact dengan main drag washer disental dengan brasso guna cotton bud. Neck pada pinion gear dilicinkan dengan kertas pasir dan brasso sebab bahagian ni bersentuhan dgn ‘yoke’… gigi main gear dan pinion gear dibersihkan dengan brasso guna berus gigi. Seperti biasa, selepas selesai acara gosok-menggosok, raba-meraba… semua disembur balik dengan contact cleaner.

 

Cara Servis Ringkas Reel Calcutta 50

Membrasso surface main gear

Lepas acara mempolish. Nampak bayang pinion gear pada surface main gear.

 

Cara Servis Ringkas Reel Calcutta 50

Untuk drag washer pulak.

Gambar ni tunjuk yang asal, yg tengah tu. Material macam kulit+felt, memang dah compang-camping sket. Belah kiri tu washer dari abu garcia 5000 yang dah diupgrade. Bushing tepi tu (kanan sekali akan diterangkan lepas ni).