Kebanyakan ikan tropika yang dijual di Amerika datangnya daripada Afrika, Asia dan Amerika Selatan. Jadi, korang jangan terkejut jika terjumpa ikan sepat ronggeng di Amerika.

 

Ikan mempunyai deria yang sangat baik termasuk deria penglihatan, sentuhan, rasa dan sesetengah ikan juga mempunyai deria bau dan deria dengar yang cukup baik. Oleh kerana itulah kita tak boleh bising-bising ketika memancing.

 

Rahsia Kehebatan Ikan Yang Tak Didedahkan!!

 

Paus biru merupakan mamalia berdarah panas yang bernafas dengan paru-paru. Panjangnya boleh mencapai 33 meter dengan berat 190 tan. Ia dipercayai haiwan terbesar yang pernah ada di dunia.

 

IKLAN

Suara bersin paus biru boleh didengari sehingga 161 km jauhnya. Malah ia boleh mengeluarkan bunyi secara berterusan hingga 30 minit lamanya. Ia menggunakan suaranya untuk berburu dalam gelap di kedalaman dasar laut. Cuba bayangkan sekirangnya korang berada betul-betul di sebelah paus biru ketika ia bersih.

Rahsia Kehebatan Ikan Yang Tak Didedahkan!!

 

Bunyi yang dikeluarkan oleh ikan herring berasal dari pancaran gas dari duburnya. Selain komunikasi antara ikan hering dengan yang lain, suara pancaran gas digunakan untuk menakutkan pemangsa. Kiranya ikan herring ini berkomunikasi melalui dubur la. Hahahaha. Korang tentu tak tau tentang ni, kan?

 

IKLAN

Ikan koi mampu berumur panjang sehingga 200 tahun. Perghhh… kalau kita bela sekarang ni gamaknya dah dapat cicit pun ikan ni masih hidup lagi.

Rahsia Kehebatan Ikan Yang Tak Didedahkan!!

 

Ikan lumba-lumba telah digunakan sebagai pembantu peronda Angkatan Laut Amerika Syarikat sejak tahun 1960-an. Ikan ini menggunakan sonar biologi mereka untuk mencari objek tertentu.

 

IKLAN

Ikan tiger shark (jerung harimau) dianggap binatang paling rakus. Ia memakan apa sahaja di sekelilingnya. Kajian pernah mendapati terdapat kasut, pinggan, hingga pecahan kelengkapan perang. Di dalam perut induknya, mereka saling melahap antara satu sama lain.

Rahsia Kehebatan Ikan Yang Tak Didedahkan!!

 

Arapaima gigas, merupakan ikan air tawar terbesar di dunia. Ia boleh hidup sehingga 100 tahun dan banyak terdapat di Sungai Amazon.

 

Walaupun ganas dan reputasi menakutkan sebagai ikan yang memakan manusia, ikan piranha biasanya menjadi makanan buaya Amazon dan juga burung bangau. Terutamanya pada musim kemarau kerana banyak ikan ini akan terperangkap di lumpur. Maknanya burung bangau lagi ganas dari piranha. Kerana itulah pemancing yang membangau berkemungkinan bertindak ganas!

Rahsia Kehebatan Ikan Yang Tak Didedahkan!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI