Sotong katak mempunyai cengkerang dalaman (tulangnya), pupil berbentuk W yang besar, dan lapan lengan dan dua tentakel dengan penghisap bergigi kecil, digunakan untuk menangkap mangsanya.

 

Sotong katak biasanya ada pelbagai saiz daripada 15 cm (5.9 in) hingga 25 cm (9.8 in), dengan spesies terbesar, Sepia apama, mencapai 50 cm dalam panjang mantel dan beratnya melebihi 10.5kg.

 

Sotong katak memakan moluska kecil, ketam, udang, ikan, sotong, cacing, dan sotong lain. Pemangsa mereka termasuk ikan lumba-lumba, ikan jerung, ikan, anjing laut, burung laut, dan sotong lain. Purata jangka hayat sotong adalah sekitar satu hingga dua tahun.

 

Kenali Sotong Bertulang Keras!!

 

Perkataan `cuttle’ di dalam cuttlefish berasal dari nama Inggeris kuno untuk spesies, cudele, yang mungkin serumpun Old Norse koddi (‘cushion’) and the Middle Low German Kudel (‘rag’).

Empayar Yunani-Romawi menghargai sotong katak sebagai sumber pigmen coklat yang unik yang dikeluarkan oleh makhluk itu dari siphonnya ketika terancam.

IKLAN

 

Keluarga Sepiidae (mengandungi semua sotong) mendiami perairan laut tropika atau sederhana. Mereka kebanyakannya haiwan air cetek, walaupun mereka diketahui pergi ke kedalaman kira-kira 600 meter.

 

Mereka memiliki pola biogeografi yang tidak menentu: mereka hadir di sepanjang pantai Timur dan Asia Selatan, Eropa Barat, dan Mediteranian, serta semua pantai Afrika dan Australia tetapi sama sekali tidak ada di Amerika.

 

Kenali Sotong Bertulang Keras!!

IKLAN

 

Anatomi dan fisiologi

 

Sotong katak seperti cephalopod lain mempunyai mata yang canggih. Organogenesis dan struktur akhir cephalopod pada asasnya berbeza daripada vertebrata seperti manusia.

Persamaan cetek antara mata cephalopod dan vertebrata dianggap sebagai contoh evolusi konvergen. Pupil mata sotong adalah bentuk W yang lancar melengkung.

 

IKLAN

Walaupun sotong tidak dapat melihat warna, mereka dapat melihat polarisasi cahaya, yang meningkatkan persepsi mereka terhadap kontras.

Mereka mempunyai dua tempat sel sensor tertumpu di retina mereka (dikenali sebagai foveae), satu untuk melihat lebih jauh, dan satu untuk melihat lebih ke belakang.

 

Kenali Sotong Bertulang Keras!!

 

Mata berubah fokus dengan memindahkan kedudukan keseluruhan kanta berkenaan dengan retina, bukannya membentuk semula kanta seperti pada mamalia.

Tidak seperti mata vertebrata, tidak ada tempat buta, kerana saraf optik berada di belakang retina. Ini membolehkan sotong untuk melihat di hadapan mereka dan di belakang mereka pada masa yang sama.

 

Ia telah berspekulasi bahawa mata kuku telah berkembang sepenuhnya sebelum dilahirkan, dan mereka mula mengamati persekitaran mereka semasa masih dalam telur.

Oleh itu, mereka mungkin lebih suka memburu mangsa yang mereka lihat sebelum menetas.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI