Nama: JASNI BIN HALIM

Nama FB: Umpan Ikan Keli

Usia: 45

Nama produk: UMPAN IKAN KELI (UIK)

 

UMPAN: Sejak bila bergelar pengusaha umpan/gewang?

UIK: Secara rasminya pada tahun 2014.

 

UMPAN: Kenapa anda memilih usaha ini?

UIK: Perniagaan Mimi mulanya lebih kepada perniagaan pakaian sejak 2007. Tahun 2013, arena kolam pancing di Sabah mula menawarkan hadiah lumayan seperti di Semenanjung.

Tertarik mengikut pertandingan memancing menggunakan umpan hidup seperti cacing, udang, ulat burung, cengkerik dan sebagainya, namun sering membangau.

 

Produk & Servis : Produk Terbaik Umpan Ikan Keli

 

Semangat untuk mendapat ranking sentiasa berkobar-kobar apatah lagi melihat kawan-kawan memancing sering memonopoli pertandingan memancing menggunakan umpan

IKLAN

moden seperti dedak, dan umpan cecair keluaran daripada Semenanjung atau Thailand yang dijual di kedai pancing.

 

Tertarik dengan produk yang diiklankan melalui FB tentang umpan-umpan yang dijual sehingga mengeluarkan modal sebanyak RM3000 semata-mata untuk kegunaan sendiri dan menjadi agen umpan daripada Semenanjung.

 

Ketaksuban mengejar kejayaan dalam setiap pertandingan memancing sehingga sanggup bawa lebih 5 jenis umpan pelbagai perasa dan pewarna yang disimpan dalam balang.

Namun masih gagal. Semua produk umpan yang diorder kemudian dijual lelong. Namun tidak menyalahkan pengeluar umpan kerana kolam dan ikan di sabah berlainan.

 

2014, ada seorang hamba Allah yang duduk bersama ketika memancing terbuka hati memberikan resepi dan petua umpan. Umpannya sangat mengagumkan.

5 minit sudah mendaratkan lebih 6 ekor. Saya yang duduk bersebelahannya, masih kumpau. Saya mula mempraktikan resepinya dan meminta saya untuk merahsiakan resepi ini.

 

Produk & Servis : Produk Terbaik Umpan Ikan Keli

IKLAN

 

Alhamdulillah… bermula mencapai hajat menduduki ranking hingga ke juara. Umpan yang dibawa menjadi perhatian para pemancing lain.

Pemancing lain selalu meminta umpan dan ada yang sanggup membeli segenggam umpan dengan harga RM10! Terdetik hati ingin menjual umpan yang sudah disiapkan.

 

Sebelumnya meminta izin daripada pemilik resepi… dan dia bersetuju asalkan resepi umpan tak dikongsi. Kemudian barulah menukarkan produk umpan siap guna kepada bentuk cecair dalam botol. Sehingga kini lebih 5000 botol terjual.

 

UMPAN: Apa cabaran dan harapan anda dalam meneruskan usaha ini?

UIK: Sentiasa tenang, lemah-lembut dan sabar dengan karenah perniagaan menjadi kunci keteguhan produk umpan ikan keli.

Cabaran sebagai pengusaha umpan ini bermula bila kita mendapat respon daripada tauke kedai pancing dan pengguna umpan ini seperti penutup botol mudah pecah, kepekatan isi kandungan umpan, warna yang berubah dan sebagainya.

 

IKLAN

Kita banyak belajar daripada pengeluar umpan tentang cara mengatasi masalah demikian namun selain daripada penutup botol mudah pecah, ini tidak memberi kesan besar kepada kualiti dan mutu serta kemujaraban umpan yang dikeluarkan.

 

Produk & Servis : Produk Terbaik Umpan Ikan Keli

 

UMPAN: Ceritakan apa kelebihan produk anda?

UIK: Keunikan tersendiri dengan garapan formula berasaskan apa yang ikan keli makan sejak dilahirkan dalam sangkar pemeliharaan ikan keli. Sangat tinggi protein.

Mudah disediakan kerana tidak perlu mencampurkannya dengan bahan perasa lain. Semuanya sudah terkandung dalam umpan ini. Harga berpatutan walaupun berlaku kenaikan bahan-bahan umpan masih kekalkan harga RM20 sejak 2014.

 

Produk & Servis : Produk Terbaik Umpan Ikan Keli

 

UMPAN: Cerita sedikit pencapaian membanggakan yang pernah diperolehi?

UIK: Menjuarai beberapa pertandingan memancing yang dianjurkan di negeri Sabah. Mendapat tiket percuma penerbangan kapal terbang ke Semenanjung apabila berjaya menjuarai siri pertandingan memancing di kolam pancing.

Memenangi kategori Juara Ikan Terbanyak. Para pengguna yang menggunakan umpan ini juga menghantar kiriman gambar kejayaan.

 

Produk & Servis : Produk Terbaik Umpan Ikan Keli

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI