SOALAN:

 

Saya ada soalan pasal ikan lampam. Ramai orang tak tau umpan paling power nak mancing siakap (kolam) ialah anak ikan lampam. Sebab itulah banyak kolam siakap tak benarkan guna umpan anak lampam. Diorang takut koyak… betul tak admin?

 

JAWAPAN:

 

Saya setuju! Hehehe… soalan ini sebenarnya mengimbas memori hampir 20 tahun lalu. Ketika itu memang tengah gila layan siakap kolam. Hampir semua kolam siakap di Subang Jaya, Shah Alam dan Port Klang saya redah.

 

Peraturan kolam berkenaan umpan juga berbeza-beza. Boleh dikatakan semua kolam membenarkan umpan udang hidup. Hanya kolam tertentu saja membenarkan dan menyediakan umpan ikan belanak dan lampam hidup.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Kenapa Kolam Siakap Tak Benarkan Guna Anak Lampam?

 

Kolam yang menjadi pilihan utama saya ialah kolam di Bukit Kemuning, Shah Alam (kalau tak silap pada ingatan) kerana peraturan di kolam ini sangat mesra pemancing.

 

Tentu saja umpan kegemaran saya ialah anak lampam sebesar ibu jari. Tambah pula harganya lebih murah sedikit berbanding udang hidup atau ikan belanak.

IKLAN

 

Pada awalnya saya tidak nampak sebarang masalah kenapa ikan lampam `diharamkan’ penggunaannya di sesetengah kolam. Hanya apabila stok ikan lampam kehabisan dan perlu memakai udang hidup barulah saya menyedarinya.

 

Lazimnya kolam pancing yang membenarkan penggunaan ikan lampam akan berhadapan masalah dengan ikan lampam itu sendiri.

 

IKLAN

Kolam pancing yang mana tahap sanility airnya yang rendah membolehkan ikan lampam yang dijadikan umpan itu membesar dan membiak dengan jayanya di kolam tersebut.

 

Soal Jawab Mancing – Kenapa Kolam Siakap Tak Benarkan Guna Anak Lampam?

 

Lampam-lampam yang membesar dengan jayanya ini akan memakan apa saja makanan yang ada di dalam kolam termasuk udang hidup yang dijadikan umpan.

 

Apabila udang hidup pemancing dikerjakan oleh lampam pastinya akan membuatkan pemancing marah.

 

Atas sebab itulah sebenarnya ikan lampam tidak dibenarkan penggunaannya, bukanlah kerana taukeh kolam takut koyak poket atau merah mata melihat pemancing memunggah siakap hasil penggunaan umpan ikan lampam.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI