Dalam pencarian spot siakap, penelitian yang tinggi amat diperlukan. Cara bacaan air perlu diperhatikan betul-betul untuk memastikan ikan yang boiling itu tadi merupakan spesies yang diburu. Saya mengenal boiling ini berdasarkan dari tunjuk ajar sifu saya Sham Merang semasa pergi memancing dengan beliau beberapa kali.

 

Melihat percikan air sahaja semasa boiling belum cukup untuk memastikan ikan yang boiling itu ialah siakap. Tapi, kita juga perlu melihat sirip atas yang kelihatan di permukaan air ketika siakap sedang mengejar anak ikan seluang. Melihat banyak boiling seperti siakap air tawar di sepanjang sungai (Sungai Kampung Bakau) tersebut, telah mendatangkan perasaan saya ingin cuba memburu siakap air tawar di kawasan itu.

 

Port Siakap Terhebat Perlis

 

Berbekalkan umpan soft plastik dan gewang top water saya terus mencuba spot berkenaan. Tiga puluh minit kemudian, kelihatan ada sesuatu sedang kejar soft plastik saya. Mengingatkan pesanan Sham Merang, ketika melihat ada ikan mengejar umpan, kita hendaklah perlahankan kayuhan mesin agar soft plastik bergerak lebih perlahan untuk memudahkan ikan tersebut memakan umpan kita.

IKLAN

 

Dengan gaya itu siakap berkenaan betul-betul menelan umpan tersebut. Dengan tanpa menunggu lama, saya menyentap joran saya. Ternyata teknik yang diajar oleh Sham Merang amat berkesan. Pertarungan bermula dengan ikan siakap membenam ke dasar sambil ia bergelut menerjah ke permukaan air berkali kali untuk melepaskan diri.

 

Port Siakap Terhebat Perlis

 

IKLAN

Waktu itu, debaran kian terasa apabila ikan berkenaan menggelupur di atas permukaan air. Mujurlah drag mesin telah disetkan mengikut kemampuan mesin agar memudahkan tali joran mengikut gerakan ikan tersebut. Hampir 15 minit melayan, akhirnya ikan berkenaan berjaya didaratkan.

 

Walaupun tidak terlalu besar, sudah cukup memuaskan hati saya kerana teknik ajaran sifu Sham Merang membuahkan hasil. Memancing siakap di sini (Sungai Kampung Bakau) memberikan kepuasan yang tinggi kepada saya.

 

Port Siakap Terhebat Perlis

IKLAN

 

Jumlah tangkapan tidaklah banyak tetapi amat memuaskan bila dapat strike siakap air tawar aka puyu panggilan setempat. Dengan menggunakan teknik ajaran Sham Merang dalam tempoh dua minggu saya berjaya mendaratkan 9 ekor siakap air tawar di sini (Sungai Kampung Bakau). Alhamdulillah Perlis the best walaupun kecik tapi masih ada spot untuk memburu siakap liar.

 

Port Siakap Terhebat Perlis

 

Oleh Abdul Aziz