Obor-obor berenang dengan kuasa denyutan yang dikawal oleh otot-otot dan sarafnya. Alat pengimbang udara yang terdapat pada tubuhnya membolehkan obor-obor terus terapung atau tenggelam.

 

Sementara sesungut yang terdapat pada obor-obor digunakan sebagai senjata dengan menyengat mangsanya. Ikan dan juga manusia boleh menjadi lumpuh jika terkena sengatan obor-obor ini. Kadangkala bisanya boleh membawa maut kepada yang tersentuh badan haiwan ini.

 

Petua Mengubati Racun Obor-Obor!!

IKLAN

 

Untuk keselamatan mereka yang terkena bisa obor-obor ini, perlulah dibawa ke klinik atau hospital yang berdekatan untuk mendapatkan rawatan. Walau bagaimana pun rawatan awal boleh diberikan untuk mengelak kecederaan atau kematian.

 

IKLAN

Petua membuang bisa

 

Langkah pertama, ambil pasir pantai yang halus dan sapukan secara sehala pada bahagian yang terkena bisa. Tujuannya ialah untuk menanggalkan serpihan sesungut pada badan mangsa.

IKLAN

 

Jika kesan sesungut masih ada, sapukan lagi pasir di bahagian berkenaan. Insya-Allah kesakitan akibat terkena bisa itu boleh dirawat sementara menunggu untuk bawa ke pusat rawatan.

 

Petua Mengubati Racun Obor-Obor!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI