Terdapat tiga kaedah pancingan yang biasa digunakan iaitu menghanyut, dasar dan koyan. Menghanyut adalah teknik utama yang biasanya dilakukan pada waktu siang untuk menyasarkan spesies seperti todak, talang pandan, talang, parang, alu-alu, senangin dan apabila tiba musimnya tenggiri dan alu-alu besar pula diburu.

 

Spesies talang pandan dan todak biasanya berada di sekitar kelong setiap waktu, manakala yang lain lebih dipengaruhi oleh musim dan pasang surut. Air bunga pasang dan bunga surut adalah waktu terbaik. Air mati pula kurang sesuai untuk buru spesies mega.

 

Ketahui Teknik Paling Padu Pancingan Kelong Dan Rumah Rakit

 

Tamban merupakan umpan terpenting dan saiz umpan yang besar menjanjikan hasil yang besar. Ikan selar pula kurang dapat perhatian. Sebaik-baiknya gunakan apollo saiz 5, 7 atau 9 dari jenis sisik / kulit ikan untuk mencari tamban dan selar.

IKLAN

 

Apollo juga kadangkala mampu menjerat sagai, todak dan talang pandan. Untuk memancing alu-alu besar, umpan talang pandan dan todak saiz 200 ke 400gram adalah yang terbaik, malah ada pemancing menggunakan talang sehingga 900gram untuk menunggu alu-alu belasan kilo.

 

Ketahui Teknik Paling Padu Pancingan Kelong Dan Rumah Rakit

 

IKLAN

Menghanyut tanpa pemberat dan pelampung lebih efektif, dan biarkan ikan hanyut mengikut arah arus. Umpan yang dihanyutkan berhampiran kelong mudah menjerat talang, talang pandan dan todak. Jika menyasarkan tenggiri dan alu-alu, sebaik-baiknya lepaskan umpan kira-kira 50 meter atau lebih dari kelong.

 

Ini memberi kelebihan untuk kita melemahkan mangsa sebelum ia menghampiri kelong, takut-takut nanti ikan melakukan pecutan terakhir ke arah tiang kelong.

 

Ketahui Teknik Paling Padu Pancingan Kelong Dan Rumah Rakit

IKLAN

 

Sekiranya hendak menggunakan pelampung, pastikan jarak umpan dan pelampung sedepa atau lebih. Jika kurang, umpan pasti menjadi perhatian sang todak terlebih dahulu.

 

Kalau umpan tamban banyak tak apa juga juga kerana ada masa-masa tertentu amat susah hendak mendapatkan tamban, lebih-lebih lagi radius permainan tamban melangkaui tahap balingan apollo. Alamatnya kenalah makan angin, tunggu kumpulannya menghampiri kelong.

 

Ketahui Teknik Paling Padu Pancingan Kelong Dan Rumah Rakit