Ketika air surut jernih di Sungai Jelai, Kuala Lipis memang waktu terbaik untuk memancing udang galah, ikan kerai dan juga tenggalan. Tetapi siapa yang dapat menyangka pari sungai yang menyentap dan memakan umpan yang dipertaruhkan seperti cacing air dan anak udang sungai.

 

Pari sungai atau pari air tawar adalah spesies yang kian terancam dan hanya terdapat di dua buah sungai utama di Semenanjung, Sungai Pahang dan Sungai Perak. Namun ia masih boleh ditemui di perairan Sungai Pahang seperti Kuala Lipis, Jerantut atau Temerloh.

 

Perihal Pari Sungai Kuala Lipis

IKLAN

 

Sesetengah orang luar dari kawasan Pahang masih tidak percaya tentang kewujudan pari sungai. Mereka beranggapan ia adalah pari tuka, akan tetapi bukan ikan tuka. Ikan ini merupakan speisis pari air tawar yang bersaudara dengan pari air tawar gergasi yang terdapat di Thailand, bukan semua tempat ada ikan pari air tawar.

 

Tempat saya memancing iaitu sungai jelai sangat jauh beratus kilometer dari laut dan air masin. Pari sungai banyak terdapat di Sungai Jelai, Sungai Jerantut dan juga Temerloh. Habitat atau lubuk yang disukainya ialah kawasan berpasir.

IKLAN

 

Perihal Pari Sungai Kuala Lipis

 

Antara teknik yang boleh dicuba termasuklah kaedah dasar dengan mengunakan umpan cacing dan anak udang. Dalam pancingan ikan pari, joran akan melengkung apabila ditarik pari. Adakala ikan pari akan mendap atau masuk ke dalam pasir menyebabkan sukar untuk bawak naik .

IKLAN

 

Kalau sudah berjaya didaratkan, haruslah berhati-hati kerana bisa pari sungai juga adalah sangat berbisa dan bahaya seperti pari air masin. Badan pari sungai juga sangat berlendir berbanding pari laut. Bagi orang Kuala Lipis, isi pari sungai sangatlah sedap. Menu biasa bagi saya orang Kuala Lipis adalah ikan pari masak tempoyak.

 

Perihal Pari Sungai Kuala Lipis

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI