Ikan sepat Siam sebenarnya boleh dipancing. Mereka yang tidak tahu mengandaikan dengan cara menjala, menahan lukah atau bubu, memasang pukat atau menimba air di lopak yang mana ikan ini berada dan mengutipnya dan bukannya dengan cara memancing.

 

Bagaimana mahu memancingnya? Perkara berikut di bawah amat mustahak disediakan terlebih dahulu jika anda ingin memancing ikan ini.

 

Set Pancing

Untuk memancing sepat Siam, joran teleskopik (pole rod) 9-15 kaki diperlukan. Lebih panjang joran teleskopik lebih bagus. Ini kerana ada kalanya kumpulan ikan sepat Siam akan timbul jauh daripada kedudukan yang anda boleh capai.

IKLAN

 

Perihal Pancingan Ikan Sepat Siam!!

 

Set Mata Kail

IKLAN

Untuk keberkesanan memancing sepat, tidak semua mata kail bersaiz kecil sesuai untuk digunakan. Mata kail udang galah juga bukanlah mata kail terbaik untuk memancing sepat Siam yang bermulut kecil. Sebaiknya pilihlah mata kail berteras halus, kecil, ringan tetapi tajam dan kukuh.

 

Tali Pancing

Tali utama boleh gunakan tali sulam 2-6 lb atau boleh juga tali tangsi 4-6 lb yang berdiameter kecil. Namun penggunaan tali sulam adalah lebih bagus.

IKLAN

 

Perihal Pancingan Ikan Sepat Siam!!

 

Umpan Sesuai

Terdapat beberapa jenis umpan yang boleh digunakan seperti cacing merah atau cacing pokok pisang (halus) dan lumut. Boleh juga menggunakan dedak yang dibancuh liat dan digentel pada mata kail. Dedak ayam bertujuan untuk menarik kawanan ikan sepat agak berkumpul di suatu tempat untuk dipancing. Caranya taburkan dahulu dedak di kawasan ikan sepat berkumpul.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI