Bagi ikon pancingan Jambatan Pulau Pinang ini, tiada tempat lain yang lebih menyeronokan untuk memancing selain bawah Jambatan Pulau Pinang.

Walaupun sudah memancing di merata tempat, bawah Jambatan Pulau Pinang terlalu dekat dengan jiwa Otai Abg Jan.

Oleh yang demikian, Otai Abg Jan cukup berpengalaman untuk berkongsi tip memancing di sini.

 

UMPAN

Kat sini kita memancing dengan menggunakan umpan hasil apollo. Umpan terbaik untuk strike kat sini adalah umpan hidup seperti kembung hidup, tamban, kasai beliak mata, bilis, gelama atau seridin.

Selain itu udang hidup juga merupakan umpan sangat laku di sini.

 

Pendedahan Ilmu Memancing Bawah Jambatan Penang Oleh Abg Jan

IKLAN

 

IKAN SASARAN & TEKNIK

 

➡ Kalau untuk GT kerbau, biasanya Abg Jan menggunakan perambut dawai atau steel. Saiz mata kail nombor 5 hingga 7 saiz mata kail dan umpan gelama.

Guna perambut dawai steel 2 mata kail disambung dengan perambut sedepa dan turunkan dari permukaan air sepanjang sedepa juga.

 

➡ Untuk ikan karang seperti kerapu, jenahak, MJ atau merah, biasanya bottom sampai dasar perambut sedepa perambut 90lb ke 120lb.

IKLAN

 

➡ Untuk senangin perambut tangsi paling kurang 60lb. Balingan dibuat di luar kawasan tapak tiang jambatan.

 

➡ Untuk talang, perambut sedepa lagi kecil perambut lagi elok batu ladung no. 4 paling terbaik biar perambut tu main kat tengah air.

 

➡ Untuk baby GT biasanya umpan udang hidup paling cun gantung kira-kira sedepa dari dasar permukaan.

IKLAN

 

Pendedahan Ilmu Memancing Bawah Jambatan Penang Oleh Abg Jan

 

TIANG SASARAN

 

Paling penting untuk main kat jambatan Penang ialah pilihan tiang yang tepat. Tiang di bahagian paling tengah jambatan merupakan kawasan paling dalam tetapi ada masanya ikan banyak berkumpul di kawasan tiang yang paling kuat arusnya.

 

Sementara faktor air pula, dapatkan tarikh air berjalan sedikit tak terlalu besar dan tak terlalu mati air. Elakkan ketika arus terlalu laju dan air mati sepenuhnya.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI