Tip 1

Sama ada pertandingan di kolam, tasik atau lombong, sebaiknya buat kajian serba sedikit tentang teknik pancingan di tempat tersebut sebelum menyertai pertandingan yang diadakan.

Tip 2

Sebaiknya sertai pertandingan tersebut secara berkumpulan. Tidak perlu ramai. Memadai 3-4 orang kerana ia lebih baik secara bersendirian terutamanya bagi tujuan kerjasama dan keselamatan.

 

9 Tip Sertai Pertandingan Memancing!!
berpasukan…

 

Tip 3

Untuk menduduki spot terbaik, datanglah awak bagi memasang pancang. Kemudian, jagalah kawasan pancang agar tidak dicerobohi oleh pemancing lain. Namun tidaklah berebut spot utama sehingga bergaduh kerana spot terbaik belum tentu menjanjikan kemenangan.

IKLAN

Tip 4

Fahami betul-betul syarat pertandingan yang ditetapkan oleh penganjur supaya tidak berputih mata jika kemenangan dibatalkan kerana melanggar syarat.

Tips 5

Perkara utama sebelum menyertai pertandingan adalah menguasai teknik balingan. Pastikan anda mampu membuatkan balingan dengan lurus dan tepat agar tidak mengganggu pemancing lain. Dan yang paling penting supaya tidak dimaki hamun.

Tip 6

IKLAN

Pastikan alatan pancing yang digunakan adalah bersesuaian. Joran, kekili, tali utama, perambut dan mata kail adalah berkualiti bagi mengelak daripada kegagalan fungsi ketika bertarung dengan ikan. Sebaiknya juga pastikan bawa peralatan tambahan sebagai persediaan.

 

9 Tip Sertai Pertandingan Memancing!!
joran patah perkara biasa di dalam pertandingan

 

Tip 7

IKLAN

Jadilah pemancing yang sporting dan bertimbang rasa. Beri laluan kepada pemancing yang sedang cuba menaikkan ikan kerana perkara yang sama juga kita harapkan apabila berdepan dengan situasi demikian.

Tip 8

Jangan sesekali memaki hamun atau mencetuskan sesuatu yang boleh menyebabkan pergaduhan kerana bergaduh ketika memancing bukanlah satu kebanggaan malah boleh merendahkan martabat semua pemancing.

 

9 Tip Sertai Pertandingan Memancing!!
beri laluan kepada pemancing yang menarik ikan

 

Tip 9

Elakkan daripada melakukan sebarang penipuan atau sabotaj semata-mata untuk memenangi pertandingan. Dan sebaiknya juga elaklah dari menyertai pertandingan yang jelas melanggar hukum syarak.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI