Pancingan kelong telah lama wujud di Malaysia tetapi masih kurang pendedahan sehingga sukar untuk kita meraih infonya.

Jika ada pun, hanya merujuk kepada lokasi dan kejayaan trip, tetapi kurang dari segi teknikal dan persembahan.

Maka wujudlah tanggapan negatif dan kurang menyenangkan merangkumi hasil tangkapan, kos, spesies buruan dan sebagainya.

 

Untuk memperoleh hasil tangkapan yang baik di kelong, aspek-aspek seperti teknik persembahan, umpan terbaik, musim, tarikh dan waktu, pasang surut air, kedudukan

balingan, peralatan dan kelengkapan, spesies sasaran, pergerakan ikan serta kedudukan kelong perlulah difahami terlebih dahulu, sebelum bersandarkan kepada nasib semata-mata.

Semua ini boleh boleh diperoleh melalui kekerapan kita ke sesuatu lokasi dan pengalaman daripada otai.

 

Memancing di kelong sebenarnya satu gaya pancingan yang pasif. Apabila ke kelong, kita perlu ingat bahawa hasil bergantung sepenuhnya kepada musim dan pergerakan ikan.

Oleh kerana kelong adalah satu struktur tetap di pesisir laut, kita tidak bebas mengikut pergerakan ikan dan terpaksa menunggu kumpulan ikan bergerak menghampirinya.

Peluang ini perlulah digunakan sebaik-baiknya, di mana kita perlu memerah segala teknik dan tenaga yang bakal mempengaruhi hasil tangkapan nanti.

IKLAN

 

Walau bagaimana pun, sangat sukar untuk kita meramal waktu ini. Tetapi salah satu caranya, kita boleh merujuk kepada pergerakan ikan umpan seperti tamban.

Untuk menentukan musim ikan pula, sebaik-baiknya rujuklah kepada penjaga kelong. Mengikut pemerhatian, kebanyakan ikan biasanya didaratkan antara bulan April hingga September.

Oktober hingga Februari pula lebih sinonim dengan musim tengkujuh, justeru kurang sesuai.

 

Pasang surut air dan cuaca turut mempengaruhi pergerakan ikan. Waktu terbaik ialah air pasang pagi atau petang, tetapi pagi lebih menjanjikan.

Tengah hari bukanlah tak sesuai tetapi aktiviti biasanya sedikit terganggu dengan faktor cuaca terik dan tiupan angin kuat.

IKLAN

Malam pula biasanya dihabiskan dengan pancingan dasar dan koyan.

 

Terdapat tiga kaedah pancingan yang biasa digunakan di kelong iaitu menghanyut, dasar dan koyan.

Menghanyut adalah teknik utama yang biasanya dilakukan pada waktu siang untuk menyasarkan spesies seperti todak, talang pandan, talang, parang, alu-alu, senangin dan apabila tiba musimnya tenggiri dan alu-alu besar pula diburu.

 

Spesies talang pandan dan todak biasanya berada di sekitar kelong setiap waktu, manakala yang lain lebih dipengaruhi oleh musim dan pasang surut.

Air bunga pasang dan bunga surut adalah waktu terbaik. Air mati pula kurang sesuai untuk buru spesies mega.

IKLAN

 

Tamban merupakan umpan terpenting dan saiz umpan yang besar menjanjikan hasil yang besar.

Ikan selar pula kurang dapat perhatian. Sebaik-baiknya gunakan apollo saiz 5, 7 atau 9 dari jenis sisik / kulit ikan untuk mencari tamban dan selar.

 

Apollo juga kadangkala mampu menjerat sagai, todk dan talang pandan. Untuk memancing alu-alu besar, umpan talang pandan dan todak saiz 200 ke 400gram adalah yang terbaik,

malah ada pemancing menggunakan talang sehingga 900gram untuk menunggu alu-alu belasan kilo.

 

Menghanyut tanpa pemberat dan pelampung lebih efektif, dan biarkan ikan hanyut mengikut arah arus.

Umpan yang dihanyutkan berhampiran kelong mudah menjerat talang, talang pandan dan todak. Jika menyasarkan tenggiri dan alu-alu, sebaik-baiknya lepaskan umpan kira-kira 50 meter atau lebih dari kelong.

Ini memberi kelebihan untuk kita melemahkan mangsa sebelum ia menghampiri kelong, takut-takut nanti ikan melakukan pecutan terakhir ke arah tiang kelong.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI