Ikan baung memiliki sedikit bentuk fizik sedikit menyerupai keli, cuma ikan ini memiliki kulit yang lebih halus dan bentuk badan yang ramping.

 

Satu lagi keunikan dari ikan baung, ternyata ikan ini sangat digemari masyarakat kerana tekstur dagingnya yang sangat lembut, rasanya sedap, dan harganya juga juga jauh lebih mahal dari keli. Selain itu kandungan gizi dan nutrisinya pada ikan baung juga amat banyak.

 

Patutlah Ramai Yang Suka Makan Ikan Baung

 

Meningkatkan Selera Makan

 

Beberapa orang memikirkan bagaimana caranya untuk menurunkan berat badan, namun ada juga orang lain yang memikirkan bagaimana caranya meningkatkan berat badan. Ketika seseorang ingin memiliki badan yang lebih berisi, dia harus membuat nafsu makannya meningkat, agar dia menjadi lebih banyak makan. Jadi, semakin banyak dia makan maka semakin banyak nutrisi yang diserap tubuh dan tubuh pun menjadi gemuk. Memakan ikan baung secara rutin boleh menggemukkan tetapi kekal sihat.

 

Patutlah Ramai Yang Suka Makan Ikan Baung

IKLAN

 

Meningkatkan Hormon

Manfaat ikan baung juga dapat terlihat dari bagaimana ia boleh mempengaruhi kadar hormon pada tubuh terutama hormon perempuan dan hormon lelaki.

 

Mencegah Barah Usus

Satu lagi yang perlu diketahui, sel barah boleh tumbuh di mana pun bahagian tubuh termasuk pada usus, jadi anda harus berhati-hati dalam menjaga saluran pencernaan agar terhindar dari penyakit barah usus. Anda boleh cuba dengan cara pengambilan ikan baung, di mana ikan ini memiliki serat daging yang halus, sehinga membuat usus terhindar dari terkena iritasi yang memungkinkan terjadinya mutasi sel.

 

IKLAN

Patutlah Ramai Yang Suka Makan Ikan Baung

 

Mencegah Penyakit Asma

 

Asma adalah penyakit seperti penyempitan saluran nafas. Ia sememangnya penyakit yang menyeksakan. Selain baung, anda juga memilih ikan jenis ikan yang boleh dimanfaatkan untuk penyembuhan pada penyakit asma.

 

Menjadikan Kulit Lebih Halus

IKLAN

 

Diet rendah lemak sering kali dapat mempengaruhi kondisi kesihatan pada kulit dan juga rambut, yang tampak kering. Asid lemak omega 3 yang ada pada ikan baung, inilah yang dapat membantu menjaga kulit dan rambut tetap tampak sihat dan halus. Penelitian menemukan adanya sebuah kemungkinan perbaikan kondisi kulit pada penderita psoriasis, caranya dengan pengambilan asid lemak pada ikan tersebut secara rutin.

 

Patutlah Ramai Yang Suka Makan Ikan Baung

 

Mengandungi Lemak HDL untuk Membanteras Lemak LDL

 

Tiap jenis protein pada ikan pastilah memiliki lemak, tinggal kadarnya saja apakah banyak atau sedikit, dalam dunia medik dikenal ada dua jenis lemak, iaitu LDL dan HDL. Ada fakta menurut ahli yang menunjukkan bahawa cara untuk memerangi atau mengurangi jumlah lemak jahat LDL adalah, dengan meningkatkan jumlah lemak baik HDL.

Pada ikan baung ini ternyata kandungan lemaknya adalah yang HDL, ia sangat bagus untuk tubuh walaupun kita makannya dengan portion yang banyak.

 

Patutlah Ramai Yang Suka Makan Ikan Baung

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI