Bagi pemancing yang kali pertama merancang untuk pergi memancing ke Borneo atau pemancing di Borneo datang ke Semenanjung, tentu saja perkara yang akan terlintas di fikiran adalah bagaimana nak bawa set pancing dan perkakasan ke dalam kapal terbang. Macam mana dengan ikan?

 

Sebenarnya, bukan susah sangat pun. Ada caranya, semua barang-barang ini mestilah melalui kargo termasuk barangan lebih muatan seperti joran, ia tidak boleh bersama anda di dalam kabin. Justeru sebelum bergerak ke lapangan terbang, sebaiknya buat sedikit pemeriksaan terlebih dahulu.

 

Panduan Pergi Trip Mancing Menaiki Pesawat

 

Sebelum bertolak, pastikan semua peralatan memancing anda di kemas sebaik mungkin di dalam kotak khas.

 

Pastikan setiap mata kail, perambut, gewang, jig, kabel kekili elektrik dan alatan memancing lain dimasukkan dengan kemas ke dalam beg untuk dibawa masuk ke dalam muatan kargo.

 

IKLAN

Sebarang kekili dan kekili elektrik disarankan supaya letakkan di dalam beg galas dan dibawa masuk bersama di dalam kapal terbang supaya mengelakkan daripada hilang dan rosak jika di letakkan ke dalam muatan kargo.

 

Panduan Pergi Trip Mancing Menaiki Pesawat

 

Sila periksa sekali lagi peralatan anda, terutama barang yang dianggap berbahaya tidak dimasukkan sekali di dalam beg pakaian anda, walaupun satu pek mata kail. Ini kerana bila diimbas atau scan, alarm akan berbunyi dan barang anda pasti tidak dibenarkan masuk.

 

Setiap rod hendaklah dimasukkan dengan kemas ke dalam bazooka untuk mengelakkan daripada rod patah. Pastikan bazooka di kunci kemas sebelum dihantar ke muatan kargo.

IKLAN

 

Penting bagi setiap kotak, bazooka diletakkan sticker mudah pecah, bagi mengelakkan pekerja kargo mengenal pasti barang biasa atau mudah pecah.

 

Panduan Pergi Trip Mancing Menaiki Pesawat

 

Pastikan setiap pemancing mengambil muatan kargo sekurang-kurangnya 20kg seorang semasa membeli tiket kapal terbang.

IKLAN

 

Bermakna jika ahli keseluruhan seramai 10 orang, trip tersebut mempunyai 200 kg muatan barang-barang yang boleh dimuatkan ke dalam kargo pergi dan balik caj kargo akan dikenakan caj yang tinggi (anggaran RM30 per kg) di lapangan terbang jika terdapat lebihan kargo (bergantung pada caj semasa).

 

Sila patuh kepada prosedur yang telah ditetapkan ketika check-in dan semasa melalui pemeriksaan imigresen di lapangan terbang.

 

Panduan Pergi Trip Mancing Menaiki Pesawat

 

Bila tamat sesi memancing, lakukan perkara yang sama dan untuk hasil tangkapan, jika di Kuching, biasanya, tekong akan menyiapkan segala-galanya, iaitu ikan akan di packing terus ke dalam kotak polisterin dan dihantar terus ke lapangan terbang.

 

Cara terbaik adalah, rujuk kepada rakan yang pernah pergi trip memancing menaiki kapal terbang untuk mengetahui lebih lanjut.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI