Sama ada sotong hidup atau hirisan sotong segar, ia merupakan umpan terbaik jika anda memancing di laut dalam pada waktu malam.

Ini kerana selaput kulit badan sotong mampu menyerap dan membebaskan cahaya. Hasilnya ia akan menarik banyak pemangsa untuk membahamnya.

 

Namun untuk mendapatkan sotong hidup bukanlah mudah. Sebagai alternatif, anda masih boleh menggunakan sotong yang sudah mati tetapi masih segar.

Di sini kami berikan sedikit panduan bagaimana untuk memilih dan menyimpan sotong mati sebagai umpan.

 

IKLAN

 

Pilih sotong yang segar. Sotong yang masih segar biasanya memiliki mata hitam bergelang putih dan berkilat. Pilihlah badan sotong yang kelihatan bersinar umpama pelangi apabila dilihat dari sudut yang terkena biasan cahaya. Lihatlah badan sotong dari berbagai sudut untuk memerhati biasan cahaya.

 

Jika tidak ada sinaran saperti warna pelangi itu bermakna ia kurang efektif untuk dijadikan umpan. Jika masih ada sinar pelanginya itu bermakna sotong tersebut masih mempunyai pigmen yang berupaya untuk menyerap cahaya dan memantulnya kembali seperti luminous.

IKLAN

 

Sotong hendaklah disimpan dalam satu baris di dalam kotak atau tupperware. Jika sotong hendak diletakkan di dalam keadaan bertindan, sebaiknya anda letak kain lembut atau plastik di antara keduanya supaya tiada kesan tindanan di antara satu sama lain.

Badan sotong yang bertindanan akan menyebabkan ia cepat rosak. Kemudian simpan dalam peti sejuk.

IKLAN

 

Jika anda memancing pada waktu malam, sebelum umpan sotong dilabuhkan, sebaiknya suluh dulu umpan tersebut dengan lampu suluh anda dalam anggaran 30-45 saat. Jika ada lampu biru atau cahaya ultraviolet atau lampu LED lebih baik.

 

Pigmen pada badan sotong akan menyerap cahaya tersebut dan akan memancarkannya kembali di dalam air laut yg gelap. Ini akan membuatkan umpan kelihatan saperti sotong hidup yang dalam kesakitan.

 

Semua jenis sotong mempunyai pigmen tersebut, oleh itu pandai-pandailah anda memilih sotong untuk kegunaan pancingan anda.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI