Jika anda ingin menguji kepakaran mengendalikan peralatan sederhana (aksi ringan dan sederhana) dengan kekuatan maksimun 15Ib, kenapa tidak cuba dengan ikan peluru torpedo ini.

Henjutan dan rembatan yang dibuat ke atas set pancing membuatkan otot-otot lengan kejang seketika. Ketika ini  anda akan lihat joran aksi sederhana melentur bagai huruf U.

 

Bertarung dengan spesis pelagik berlainan dengan demersal kerana spesis pelagik mampu memberikan tentangan hingga ke permukaan air, kadang-kadang ia membuat loncatan akrobatik ke udara… mempamerkan semangat juang yang tinggi.

 

Bertarung dengan ikan berbadan tegap dan sasa, anda perlu sabar, layan kehendak dan arah renangan ikan, bagi tekanan dan pam pada kekuatan 1/3 dari kekuatan tali yang digunakan.

IKLAN

 

Begitu pun aya kurik cepat letih walaupun kuat pada permulaan dan biasanya kurang dari 10 minit ia mula mengikut arah tali masuk ke spool.

Ketika ini anda tidak perlu gopoh memujuknya ke arah bot, layan dengan sabar sehingga ia benar-benar tersadai keletihan ke sisi bot.

 

Perambut sepanjang pangkal lengan (2-3 kaki) dengan kekuatan 30Ib-50Ib disyorkan. Jangan terlalu panjang perambut kerana ia menyukarkan anda membuat balingan ke kawasan ikan bermain. Tidak perlu dawai, tandok, ladung maupun pemberat.

IKLAN

 

Ikat mata kail bersaing 1/0, 2/0, 3/0, 4/0 hingga 5/0 sama ada jenis mata kail octopus (untuk umpan hidup) dan mata kail o’shounessey (umpan mati).

Umpan mengikut susunan kegemarannya bilis segar, anak tamban, selar, kembung, selayang dan tamban segar. Saiz ikan umpan itu jangan terlalu besar, paling baik 1 hingga 2 jari dewasa. Tidak kisah sama ada umpan hidup mahupun mati dengan syarat ia segar.

 

IKLAN

Dari perspektif pemancing pula, aya kurik yang bersaiz kecil (besar lengan) sesuai dijadikan umpan hidup (live bait) untuk memancing layaran, mersuji mahupun tenggiri.

Disebabkan ikan aya memiliki darah hanyir yang banyak dikeluarkan dari badannya, umpan yang hidup biasanya `dikelar’ agar darah berbau hanyir yang keluar mampu menarik perhatian mangsa terutama ikan jerung yang tajam deria pengesan mangsa.

 

Aya juga boleh dimodifikasi untuk menggantikan gewang yang dibeli. Keberkesanannya hampir sama sahaja dan harganya lebih rendah dari gewang yang dibeli.

Isi aya juga banyak digunakan untuk memancing ikan merah (snapper atau red snapper) di negara kita juga di negara luar seperti di Australia.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI