Setiap pertandingan surfcasting kebiasaannya berlokasi di negeri yang berlainan. Sebagai contoh jika dilangsungkan di Selangor, tidak semestinya hanya peserta dari Selangor saja yang sertai.

Boleh dikatakan hampir dari seluruh negeri akan turut serta. Oleh yang demikian ia akan melibatkan kos perjalanan.

 

Di sini saya ingin berkongsi tips dan juga cara untuk mendapat perjalanan yang lebih tenang terutama bagi yang ingin membuat perjalanan secara berkumpulan.

Di sini saya tekankan bukan sahaja perkongsian kenderaan sahaja yang diperlukan tetapi segala-galanya perlu dikongsi bagi memudahkan urusan.

 

Apa Yang Perlu Dikongsi?

Umpan

IKLAN

Lagi banyak umpan yang berkualiti maka semakin tinggi peluang untuk dapat strike. Harga umpan pulak bukan semakin murah sekarang ni.

 

Kos Minyak & Tol

Kalau jarak ke lokasi pertandingan kurang dari 10kilometer mungkin tak mengapa. Tapi kalau lebih dari 100kilometer sendiri mau ingatlah.

 

Kos Makan & Minum

IKLAN

Jangan sesekali sertai pertandingan dalam keadaan lapar dan dahaga. Ia akan mengganggu kosentrasi sepanjang pertandingan.

 

Kos Penginapan

Bagi yang menginap cara terbaik ialah bahagikan semua perkara di atas dan serahkan kepada lantikan orang kepercayaan dalam group atau sesebuah kereta atau lebih elok diberi kepada owner kereta.

 

Untuk pengetahuan semua, kebiasaannya kos agak besar kepada tuan punya kenderaan dan juga leader dalam setiap group nak tanggung seperti minyak kereta belum campur kos tayar yang haus, minyak hitam serta servis-servis yang lain.

IKLAN

 

 

Berhenti lepak makan dan minum pun masing-masing macam buat keras. Buat-buat tak tahu nak bayar. Akhirnya si tuan kereta juga yang membayar.

Apa yg saya ingin tekankan di sini tuan kereta pun sama macam kita semua yang menumpang jadi sebaiknya kita kena faham sebagai seorang rakan. Jangan buat-buat tak faham.

 

Ketahuilah semua ini juga menjadi punca perpecahan sesebuah persahabatan ataupun perpecahan group dalam diam-diam. Perasan atau tidak? Rezeki susah masuk kalau kita bersikap macam ni… percayalah!

(Sumber: Awie Nurfarish)

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI