IKLAN

 

Perjalanan amat membatasi trip memancing kerana bukan semua kaki pancing mampu bercuti panjang, memiliki kemudahan pengangkutan dan tahu menuju ke lokasi dengan masa terhad. Jika perjalanan trip tidak diatur dengan teliti, pasti banyak yang sangkut di pertengahan program, salah satunya masalah pengangkutan, jarak jauh serta pemandu.

 

Jika terjadi seorang sahaja memandu semalaman tanpa henti-henti akibatnya beliau akan menghabiskan masa tidur sahaja di dalam bot. Ia juga mengundang cepat letih, pening dan akhirnya terjerumus kepada fenomena mabuk laut. Ini belum kira masa balik dari memancing lagi.

 

Perjalanan yang memerlukan sistem pengangkutan baik ke destinasi boleh ember banyak masalah jika tidak diatasi dan dibuat persediaan awal.

 

 

Nota Penting:

 

Rancang trip ke lokasi.

Aturkan pengangkutan ( van, kereta ataupun naik bas).

Kenal pasti jumlah yang diperlukan serta barangan yang perlu dimuatkan.

Tentukan pemandu (minimum 2 pemandu untuk perjalanan lebih dari 5 jam).

IKLAN

Rancang perjalanan contohnya di mana hentian pertama, kedua atau tempat mengisi minyak. Jangan gopoh, buat hentian untuk berehat. Jangan sampai tersadai di tengah hutan / jalan kehabisan minyak. Saya dah alami semua ini. Ini juga boleh mengelakkan berlumba sesama sendiri .

Kongsi masa, kos dan nikmati perjalanan indah anda.

 

 

Kerjasama Ahli Trip

 

Bila berada dalam bot, tumpuan ramai pemancing adalah bahagian belakang, sanggup berebut janji dapat duduk belakang.

 

Posisi ini merupakan ‘favourite’ dan menjadi tumpuan anggota ekspedisi. Setiap bot tidak mampu menyediakan tempat untuk semua pemancing di bahagian belakang kecuali hanya 2 atau 3 orang pemancing yang mampu menyewa bot yang boleh dimuat 10 pemancing.

IKLAN

Kes di mana sesetengah pemancing bolot ruangan belakang sepanjang tempoh ekspedisi tanpa mahu bergilir sedangkan kos perbelanjaan ditanggung bersama. Bayar sama rata.

 

Tentu tak adil! Selain bergilir, undian sedikit sebanyak membantu menangani masalah berkenaan. Cara yang paling mudah banyak diamalkan oleh rakan-rakan saya ketika memancing dasar ialah bergilir posisi dan atur mengikut saiz kekili yang digunakan.

 

 

Siapa yang pakai saiz set paling kecil perlu duduk di belakang sekali, hingga di hadapan sekali buat kaki pancing yang menggunakan kekili besar dan power.

 

Jika kita biarkan sahabat yang pakai kekili kecil, duduk di barisan hadapan pasti ia akan kaut semua tangsi lain apabila hanyut jauh di belakang bot.

 

Kekili kecil tidak mampu untuk menggunakan ladung no 24 ke atas, bila pakai kecil tali kita pula dipancing sekali. Kang haru!

 

Pastikan juga pemancing yang tidur di kabin tidak meninggalkan pancing di dalam air, simpan semua peralatan apabila tidur agar tidak mengganggu pemancing yang berjaga.

 

 

Nota Penting:

 

Kerjasama menyusun pemancing di dalam bot.

Posisi pemancing berdasarkan keseimbangan peralatan terutama kekili.

Secara bergilir-gilir tukar posisi atau kekal dengan persetujuan bersama.

Jangan hulurkan pancing jika ingin tidur. Karau dan simpan sahaja kerana ini tidak akan menyusahkan orang lain yang berjaga.

Jangan tamak, kongsilah kenikmatan memancing bersama kerana bukan kita yang bayar sorang-sorang! Orang lain nak mancing juga.