Nota Penting:

 

Rancang trip ke lokasi.

Aturkan pengangkutan ( van, kereta ataupun naik bas).

Kenal pasti jumlah yang diperlukan serta barangan yang perlu dimuatkan.

Tentukan pemandu (minimum 2 pemandu untuk perjalanan lebih dari 5 jam).

Rancang perjalanan contohnya di mana hentian pertama, kedua atau tempat mengisi minyak. Jangan gopoh, buat hentian untuk berehat. Jangan sampai tersadai di tengah hutan / jalan kehabisan minyak. Saya dah alami semua ini. Ini juga boleh mengelakkan berlumba sesama sendiri .

Kongsi masa, kos dan nikmati perjalanan indah anda.

 

Nota Pancingan Laut Dalam – Bagaimana Nak Trip Sukses!!

 

Kerjasama Ahli Trip

IKLAN

 

Bila berada dalam bot, tumpuan ramai pemancing adalah bahagian belakang, sanggup berebut janji dapat duduk belakang.

 

Posisi ini merupakan ‘favourite’ dan menjadi tumpuan anggota ekspedisi. Setiap bot tidak mampu menyediakan tempat untuk semua pemancing di bahagian belakang kecuali hanya 2 atau 3 orang pemancing yang mampu menyewa bot yang boleh dimuat 10 pemancing.

Kes di mana sesetengah pemancing bolot ruangan belakang sepanjang tempoh ekspedisi tanpa mahu bergilir sedangkan kos perbelanjaan ditanggung bersama. Bayar sama rata.

 

Tentu tak adil! Selain bergilir, undian sedikit sebanyak membantu menangani masalah berkenaan. Cara yang paling mudah banyak diamalkan oleh rakan-rakan saya ketika memancing dasar ialah bergilir posisi dan atur mengikut saiz kekili yang digunakan.

 

IKLAN

Nota Pancingan Laut Dalam – Bagaimana Nak Trip Sukses!!

 

Siapa yang pakai saiz set paling kecil perlu duduk di belakang sekali, hingga di hadapan sekali buat kaki pancing yang menggunakan kekili besar dan power.

 

Jika kita biarkan sahabat yang pakai kekili kecil, duduk di barisan hadapan pasti ia akan kaut semua tangsi lain apabila hanyut jauh di belakang bot.

 

Kekili kecil tidak mampu untuk menggunakan ladung no 24 ke atas, bila pakai kecil tali kita pula dipancing sekali. Kang haru!

IKLAN

 

Pastikan juga pemancing yang tidur di kabin tidak meninggalkan pancing di dalam air, simpan semua peralatan apabila tidur agar tidak mengganggu pemancing yang berjaga.

 

Nota Pancingan Laut Dalam – Bagaimana Nak Trip Sukses!!

 

Nota Penting:

 

Kerjasama menyusun pemancing di dalam bot.

Posisi pemancing berdasarkan keseimbangan peralatan terutama kekili.

Secara bergilir-gilir tukar posisi atau kekal dengan persetujuan bersama.

Jangan hulurkan pancing jika ingin tidur. Karau dan simpan sahaja kerana ini tidak akan menyusahkan orang lain yang berjaga.

Jangan tamak, kongsilah kenikmatan memancing bersama kerana bukan kita yang bayar sorang-sorang! Orang lain nak mancing juga.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI