Sejak kebelakangan ini, peredaran musim memancing mula berubah berikutan perubahan faktor cuaca yang tidak menentu. Ada para pemancing yang sudah membuat tempahan awal program memancing bersama rakan, segala persiapan dari segi tempahan bot untuk memancing di kelong-kelong atau pulau-pulau tertentu, cuti telah diluluskan oleh pihak pengurusan, malangnya terpaksa dibatalkan atas faktor tersebut.

 

Dalam pada itu, bagi kaki pancing yang berminat mengambil gambar, teruskan usaha merakam foto keadaan sekeliling kita termasuk merakam potret dan momen, kejadian banjir, kerana dengan gambar-gambar sebegini mampu menjadikan gambar tersebut bernilai dan menjadi momen bersejarah yang tidak boleh ditukar ganti.

 

Menu Simbol Kamera DSLR Canon Yang Perlu Diketahui

 

Simbol & Penjelasan

 

Full Auto – Kotak berwarna hijau ini akan memudahkan anda untuk mengambil gambar kerana ia telah diprogramkan segala fungsi auto.

 

Creative Auto – Hanya boleh dijumpai pada EOS DSLR yang keluaran terbaru sahaja.

 

Metered Manual – Anda hanya set shutter speed dan aperture sahaja. Kamera akan berikan bacaan fungsi yang lain.

IKLAN

 

Menu Simbol Kamera DSLR Canon Yang Perlu Diketahui

 

Aperture – Gunakan ini jika anda ingin set sendiri aperture anda. Fungsi yang lain seperti shutter speed, ISO, AWB akan ditentukan sendiri secara auto pada kamera.

 

Shutter Priority (Time Value) – Begitu juga dengan simbol ini. Anda boleh set sendiri shutter speed dan yang lain akan ditentukan oleh kamera.

 

Program Shift – Kamera akan secara auto set pada shutter speed dan aperture akan tetapi anda perlu set sendiri dari segi AWB, ISO, setting lain dan sebagainya.

 

IKLAN

Menu Simbol Kamera DSLR Canon Yang Perlu Diketahui

 

Movie Mode – Simbol ini anda akan jumpa pada model-model EOS terbaru termasuklah mereka gambar berbentuk HD.

 

Portrait Mode – Penggunaan mode ini akan menghasilkan kulit wajah yang lebih lembut dan mulus. Penggunaan aperture yang lebih tinggi atau rendah akan menyebabkan bahagian belakang gambar tidak fokus. Sama seperti Nikon.

 

Landskap Mode – Set aperture yang sesuai bagi merakam gambar berbentuk depth-of-field.

 

IKLAN

Menu Simbol Kamera DSLR Canon Yang Perlu Diketahui

 

Close – Up Mode – Gunakan aperture yang sesuai dengan mengaburkan latar belakang gambar tersebut.

 

Sports Mode – Fungsinya sama seperti Nikon, untuk memegunkan sebarang bentuk pergerakan.

 

Night Portrait Mode – Mode ini akan menggabungkan flash dan slow shutter speed. Akan tetapi anda perlu mengubah sendiri setting yang lain.

 

Menu Simbol Kamera DSLR Canon Yang Perlu Diketahui

 

Flash Off Mode – Penggunaan 100 peratus automatik dan hanya flash sahaja tidak berfungsi.

 

Automatic Depth Of Field – Gabungan aperture dan depth-of-field akan menjadikan gambar anda menjadi lebih jelas dan tajam.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI