Apa itu umpan bulu ayam?

 

Umpan bulu ayam putih yang dahulunya umpan rahsia di kalangan tekong di perairan utara Malaysia boleh dianggap bukan lagi rahsia di kalangan kaki casting terutamanya di perairan Kedah.

 

Bahkan, umpan ’killer’ ini sebenarnya telah pun dipraktikkan di pulau-pulau berbatu yang lain seperti Pulau Sembilan, Perak. Saya sendiri pernah mempraktikannya di perairan selatan tanah air.

 

Mengenal Umpan Bulu Ayam Dan Ketahui Penggunaannya

 

Apa yang menariknya, kehalusan umpan bulu ayam ini banyak diusahakan oleh pengusaha produk pancing tempatan. Ia dihias cantik dengan semburan cat putih, ditaburkan serbuk pengilat, selain dikemaskan dengan epoxy untuk mengukuhkan keseluruhan ikatan bulu ayam berkenaan.

 

Cara penggunaan umpan bulu ayam atau bullet fly ini sebenarnya tidak banyak beza dengan menggunakan sesudu atau jig micro. Namun ia lebih banyak dimainkan di permukaan air bagi memburu spesies pelagik.

 

Mengenal Umpan Bulu Ayam Dan Ketahui Penggunaannya

 

Kesesuaian Reel

IKLAN

 

Kekili spinning jenis high speed amat penting di sini. Disyorkan menggunakan kekili yang memiliki gear ratio 6:1 dan ke atas. Siri 2000-3000 paling sesuai digunakan dan ia mestilah tahan lasak dan kalis air masin. Jika bukan jenis air masin, harus membilasnya dengan segera selepas tiba di daratan.

 

Mengenal Umpan Bulu Ayam Dan Ketahui Penggunaannya

 

Kesesuaian Rod

 

Rod casting 6’ hingga 7’ paling seronok untuk digunakan. Tetapi sebenarnya penggunaan rod haruslah sesuai dengan tinggi tubuh badan seseorang. Ini kerana jika seorang itu bertubuh rendah rod 6’ atau 6’ setengah adalah sesuai. Pendek kata, hujung rod jangan sampai mencecah air.

 

Rod dengan kekuatan 10-20lb atau PE 05-2 adalah pilihan yang seimbang. Tetapi jika inginkan ‘lebih perlawanan’ boleh mencuba joran yang lebih ringan.

IKLAN

 

Mengenal Umpan Bulu Ayam Dan Ketahui Penggunaannya

 

Kesesuaian Tali

 

Tidak kisah, apa brand yang digunakan. Asalkan ia jenis braided, kuat dan tahan lasak. Saiz 15-20 lb paling sesuai di sini. Boleh juga ingin menggunakan tali tangsi namun keupayaan hook up tidaklah sebagus jika menggunakan braided.

 

Perambut Pilihan

 

IKLAN

Pilih perambut jenis fluorocarbon 100%. Perambut nilon monofilament agak kurang praktikan berbanding fluorocarbon. Perambut berkekuatan 20-40lb adalah pilihan paling ideal.

 

Mengenal Umpan Bulu Ayam Dan Ketahui Penggunaannya

 

Mata kail

 

Saiz mata bergantungkepada tempat. Biasanya mata kail no 2 digunakan. Paling penting, mata kail mestilah tajam, tahan lasak dan sedikit lembut, kerana jika tersangkut di celah batu, boleh menariknya sampai bengkok mata kail kerana paling penting dapatkan semula batu ladung yang berhias bulu ayam tersebut.

 

Selain dua mata, ikatan tunggal juga boleh dipraktikkan. Tali yang sesuai untuk mengikat mata kail adalah jenis braided berkekuatan 80lb ke atas.

 

Mengenal Umpan Bulu Ayam Dan Ketahui Penggunaannya

 

Kesesuaian Faktor Arus Air

 

Faktor air memainkan peranan penting. Jika air jernih, potensi sambaran lebih tinggi dan arus hendaklah tidak terlalu laju. Sebaiknya rujuk pasang surut air.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI