African pompano (dewasa) atau dikenali dengan panggilan tempatan ebek bulat, serupa dalam penampilannya dengan anggota lain dari genus Alectis, dengan bentuk kepala cengkung berdekatan mata, ciri paling jelas membezakan spesies ini.

 

Mengenal Profil Spesies Ebek Bulat!!

 

Spesimen juvenil sangat mirip dengan anggota Alectis lainnya, memiliki jurai sirip dorsal dan sirip anal yang panjang yang dianggap dapat mencegah pemangsa. Spesies ini hidup di kedalaman kurang dari 100 meter, memakan pelbagai jenis krustasea dan ikan kecil.

 

Spesies ini tidak terlalu penting secara ekonomi, sering diambil di antara ikan-ikan tengah laut tropika lainnya dengan joran dan kekili, sementara spesies juvenil kadang-kadang ditangkap di pantai.

 

Ebek bulat juga merupakan ikan sukan peringkat tinggi, sering dianggap sebagai salah satu yang terkuat dari keluarga Jack dalam ukuran lebih besar.

 

IKLAN

Seperti kebanyakan Carangidae, ebek kapak adalah ikan yang mampat dan pipih, dengan titik terdalam tubuh terletak di antara asal sirip dorsal dan sirip anal dan memiliki kepala dan ekor yang meruncing di kedua sisi.

 

Mengenal Profil Spesies Ebek Bulat!!

 

Profil atas badan dan perut sama-sama cembung, dengan ciri perbezaan utama dewasa adalah kepalanya yang lebih melengkung dibandingkan dengan profil kepala yang lebih bersudut dari Alectis indicus (ebek kapak).

 

Kulit ikan kelihatan tanpa sisik, tetapi memiliki sisik kecil yang tertanam di tubuh. Garis lateral memiliki lengkung yang kuat dan agak panjang di badan, dengan bahagian posteriornya memiliki 12 hingga 30 sisik.

IKLAN

 

Spesimen juvenil berbeza kerana penampilan ‘threadfin’ mereka memiliki filamen sirip anal dan dorsal yang menurun dengan bertambahnya usia. Dalam proses kematangan, spesies ini juga menjadi lebih memanjang dan lebih mirip genus Jack lainnya.

 

Tubuh di atas berwarna biru keperakan-biru-hijau-metalik, yang paling gelap di kepala dan bahu bahagian atas sedangkan bahagian bawahnya lebih berwarna keperakan.

 

Mengenal Profil Spesies Ebek Bulat!!

IKLAN

 

Ebek bulat diketahui mampu mencapai panjang 130cm, meskipun spesimen yang lebih besar hingga 150cm telah dilaporkan. Berat maksimum spesies yang diberitakan adalah 22.9kg.

 

Taburan ebek bulat bertebaran ke seluruh lautan dan lautan tropika dunia dalam purata suhu 18 hingga 27 ° C, meskipun lebih sering ditemukan di perairan pantai.

 

Spesies ini telah dicatat dari pantai timur dan barat Amerika Syarikat, Amerika Selatan dan Afrika, di seluruh Lautan India, dan di sepanjang Asia dan Australia, serta banyak pulau di Pasifik.

 

Mengenal Profil Spesies Ebek Bulat!!

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI