Taksonomi:

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Siluriformes

Family: Pangasiidae

Genus: Pangasianodon

Species: P. gigas

Binomial name: Pangasianodon gigas

 

Mengenal Identiti Patin Gergasi Sungai Mekong

 

Ia tidak akan dinamakan sebagai giant jika saiznya hanya sekadar ikan lais. Mekong giant catfish adalah spesies ikan catfish (spesies keluarga ikan bermisai termasuklah spesies tempatan iaitu patin dan keli) dikelaskan berada dalam genus Pangasianodon dan di dalam keluarga besar Pangasiidae (shark catfish family), dengan membawa nama saintifik, Pangasianodon gigas.

 

Di Malaysia, Mekong giant catfish ini dipanggil patin Mekong, manakala di negara asalnya Thailand, ia dipanggil pla buk (sebutan – pla buek). Spesies ikan yang tergolong dalam ikan bersaiz besar ini berasal dari Lembangan Mekong di Asia Tenggara dan bersebelahan dengan negara China.

IKLAN

 

Mengenal Identiti Patin Gergasi Sungai Mekong

 

Dan ramai yang tidak menyangka, spesies yang kian mendapat tempat di hati penggemar aktiviti sukan memancing ini disenaraikan sebagai spesies yang diancam kepupusan pada tahap kritikal di habitat asalnya.

 

Dari segi sejarah, spesies ini berasal dari Sungai Mekong yang lebih rendah di Vietnam (di kawasan air payau yang berpengaruh di delta sungai) sehingga ke arah utara sungai di wilayah Yunnan China, yang merangkumi hampir 4,800 kilometer panjang sungai.

 

Berikutan ancaman kepupusan, spesies ini tidak lagi mendiami sebahagian besar habitat asalnya. Kini dipercayai hanya wujud dalam populasi kecil dan terpencil di rantau Mekong tengah.

 

Mengenal Identiti Patin Gergasi Sungai Mekong

 

IKLAN

Ikan patin Mekong berkumpul semasa permulaan musim hujan dan bermigrasi ke hulu untuk membiak. Mereka hidup terutamanya di sistem utama sungai, yang mana kedalaman air adalah lebih dari 10 meter.

Melihat pada saiznya, seperti sukar untuk percaya bahawa spesies ini memakan zooplankton di sungai sebagai diet utama walaupun turut dikenali sebagai kanibalisme.

 

Memasuki usia juvenil atau selepas kira-kira satu tahun, ikan ini akan bersifat herbivor dan ikan ini mungkin mendapat makanannya daripada alga yang tumbuh di atas permukaan berbatu, berikutan ia merupakan spesies ikan yang tidak memiliki gigi.

 

Mengenal Identiti Patin Gergasi Sungai Mekong

 

Dari aspek penampilan dan saiz, ikan patin Mekong lazimnya berwarna putih kekelabuan dan kekurangan corak pola badan. Ikan patin Mekong dibezakan daripada spesies ikan patin besar lain di Sungai Mekong ini dengan hampir ketiadaan barbel (misai atau sesungut) dan ketiadaan gigi.

 

Patin Mekong kini memegang kedudukan utama Guinness World Book Of Record sebagai ikan air tawar terbesar di dunia. Ikan ini mampu membesar panjang sehingga 3 meter dan ia boleh mencapai berat sehingga 350 kilogram.

IKLAN

 

Mengenal Identiti Patin Gergasi Sungai Mekong

 

Tumbesaran Ikan patin gergasi Mekong ini sangat cepat, ia mampu mencapai berat 150 hingga 200 kilogram dalam tempoh enam tahun.

Tangkapan terbesar yang pernah direkodkan di Thailand adalah seekor pla buk betina sepanjang 2.7 meter dan seberat 293 kilogram.

 

Spesimen ini ditangkap pada tahun 2005 dan diiktiraf secara meluas sebagai ikan air tawar terbesar yang pernah ditangkap walaupun spesies sturgeon terbesar dapat melebihi saiz ini, namun tiada pengesahan tangkapan.

 

Mengenal Identiti Patin Gergasi Sungai Mekong

 

Memancing pla buk di habitat liar adalah haram di Thailand, Laos dan Kemboja, tetapi larangan itu kelihatan tidak berkesan dan ikan terus ditangkap di ketiga-tiga negara. Walau bagaimanapun, sebagai pengiktirafan terhadap ancaman kepada spesies, ramai nelayan Thai bersetuju untuk berhenti menangkapnya pada 2006.

 

Spesies patin gergasi ini perlu mencapai 50-70 kg untuk membiak, dan ia tidak membiak di tasik. Jabatan Perikanan Thailand telah memulakan program pembiakan untuk mengembalikannya semula ke Sungai Mekong.

 

Mengenal Identiti Patin Gergasi Sungai Mekong

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI