Melalui teori evolusi, punda udara ini merupakan evolusi dari paru-paru yang wujud pada ikan-ikan zaman lampau. Pada dasarnya fungsi asas pundi udara sebagai organ bertindak mengawal keapungan (buoyancy) ikan dalam air bagi membolehkan ia kekal pada sesuatu kedalaman tanpa menggunakan tenaga.

 

Justeru itu kewujudannya jelas pada ikan-ikan yang sering mengekalkan kedudukan pada suatu kedalaman khasnya bagi spesies pengendap yang kurang bergerak, termasuk spesies demersal seperti ibu gelama dan jenahak.

 

Memahami Fungsi Swim Bladder Pada Ikan

 

Bagi ikan yang sentiasa berenang, kedudukannya dalam air ditentukan oleh aktiviti pergerakan itu sendiri. Pada ikan-ikan tersebut, pundi udaranya lebih kecil atau mungkin tidak wujud sama sekali.

IKLAN

 

Pundi udara akan mengembang untuk meningkat daya keapungan dan mengecut untuk tujuan sebaliknya.

 

Semasa proses pengembangan, kelenjar udara pada pundi udara akan melepaskan asid laktik. Keadaan berasid menyebabkan hemoglobin (sel darah merah) melepaskan gas oksigen yang dibawanya.

 

IKLAN

Memahami Fungsi Swim Bladder Pada Ikan

 

Gas tersebut seterusnya diserap masuk ke dalam pundi udara melalui jaringan struktur kompleks yang dikenali erete mirabilia. Sebaliknya untuk mengurangkan keapungan, gas dalam pundi udara akan diserap semula ke aliran darah yang kemudiannya dilepaskan ke dalam air melalui insang.

 

Bagi beberapa spesies ikan air tawar, pundi udaranya bersambungan dengan bahagian telinga dalaman. Ini membolehkan mereka mengesan perubahan tekanan (berubah mengikut kedalaman) dengan lebih tepat dan juga dipercayai meningkatkan daya pendengaran. Bagaimana pun kewujudan pundi udara yang besar mempunyai kelemahannya tersendiri.

IKLAN

 

Penurunan tekanan secara mendadak akan menyebabkan pundi udara mengembang secara tidak terkawal dan boleh menyebabkan kematian. Inilah yang sering berlaku apabila kita menaikkan ikan-ikan demersal dengan tergesa-gesa.

 

Memahami Fungsi Swim Bladder Pada Ikan

 

Itu fahaman sains tentang pundi udara. Bagi ibu gelama, pundi udaranya bukan sahaja berperanan penting bahkan mempunyai nilai tersendiri. Pundi udara ibu gelama akan dikeringkan untuk dijadikan makanan ringan dan dipercayai ada nilai tinggi dalam perubatan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI