IKLAN

 

Ikan merupakan haiwan vertebrata yang paling banyak taburannya. Ia merangkumi 27,000 spesies di seluruh dunia.

Ikan wujud dalam pelbagai saiz, berat , warna, bentuk fizikal, habitat dan lain-lain.

 

Ikan juga boleh ditemui dalam hampir kebanyakan kawasan air sama ada air ta war, air payau dan air masin pada tahap kedalaman yang pelbagai.

Di sini merupakan senarai 10 ikan terpantas di dunia pilihan kami.

baca juga fakta ajaib ikan lumba-lumba

 

Ke-10: Four Winged Flying Fish (Ikan Terbang)

Kelajuan: 56 km/j

four-winged flying fish

Ciri-ciri utama yang paling menonjol bagi ikan ini ialah sirip pektoral yang besar dan hebat seakan sayap yang membolehkanikan ini dengan mudah meluncur di udara, di atas permukaan air untuk melarikan diri daripada pemangsanya.

Luncuran biasa ikan ini mampu pergi sejauh 50 kaki, namun ia mampu meningkatkan jarak dengan bantuan arus dan ombak dan mampu meluncur sejauh 400 meter!

 

Ke-9: Swordfish (Ikan Todak)

Kelajuan: 64 km/j

swordfish

Swordfish merupakan ikan migrasi dan pemangsa yang dicirikan dengan bentuk fizikalnya yang mempunyai muncung yang halus dan rata seakan pedang.

Muncung yang kuat ini berukuran hampir 1/3 daripada panjang keseluruhan badan ikan ini sendiri.

Swordfish merupakan salah satu ikan dalam kategori billfish yang mana terkenal untuk sukan memancing.

 

Ke-8: Bonefish

Kelajuan: 64 km/j

Bonefish

Bonefish hidup di perairan tropika dan akan berenang ke pantai berlumpur ketika arus masuk untuk mencari makanan sebelum berundur kembali ke kawasan lebih dalam mengikut arus surut.

IKLAN

Ikan juvenil biasanya bergerak secara berkumpulan manakala ikan yang sudah matang bergerak dalam kumpulan lebih kecil atau berpasangan.

Bonefish juga merupakan antara spesies tarikan utama di dunia dalam sukan pancing layang atau fly-fishing.

 

Ke-7: Blue Shark (Jerung Biru)

Kelajuan: 69 km/j

blue shark

Jerung biru (Prionace glauca) adalah spesies jerung requiem, dalam keluarga Carcharhinidae, yang mendiami perairan dalam di lautan sederhana dan tropika di dunia.

Walaupun secara amnya kelihatan lesu, mereka boleh bergerak dengan cepat. Diet mereka terdiri dari ikan kecil dan sotong, walaupun mereka boleh mengambil mangsa lebih besar. Jangka hayat maksimum masih tidak diketahui, tetapi dipercayai bahawa mereka boleh hidup sehingga 20 tahun

 

Ke-6: Atlantic Bluefin Tuna (Tuna Sirip biru Atlantik)

Kelajuan: 70 km/j

Atlantic Bluefin Tuna

Tuna Bluefin Atlantik adalah salah satu ikan terbesar di dunia, paling cepat, dan paling cantik di seluruh dunia. Badan-badan berbentuk torpedo yang diperkemaskan dibina untuk kelajuan dan ketahanan.

Dengan memiliki warna biru metalik di bahagian atas dan berkilauan perak-putih di bahagian bawah membantu penyamaran mereka dari atas dan ke bawah.

Dan selera makan mereka yang banyak dan diet bervariasi menaikkan saiz purata mereka kepada 6.5 kaki panjang dan 550lb, walaupun spesimen yang lebih besar tidak biasa ditemui.

baca juga fakta menarik ikan pari

IKLAN

 

Ke-5: Mako Shark (Jerung Mako)

Kelajuan: 74 km/j

mako shark

Jerung merupakan mamalia, namun oleh kerana ia berenang di lautan maka mamalia ini dimasukkan dalam senarai ini.

Sirip pektoralnya panjang dan tirus manakala sirip lain pendek dan tajam. Ekornya  dibentuk oleh dua lobus atau cuping yang mana bahagian atas empat kali lebih panjang berbanding bawah.

 

Ke-4: Wahoo

Kelajuan: 78 km/j

wahoo

Wahoo ialah ikan scombrid yang tinggal di lautan tropika dan subtropika. Spesies ini sangat terkenal di kalangan penggemar sukan memancing kerana kelajuan pecutannya serta dagingnya yang berkualiti. Diet utama ikan ini ialah ikan kecil dan sotong.

 

Ke-3: Striped Marlin (Mersuji Berjalur)

Kelajuan: 80 km/j

Marlin berjalur (Kajikia audax) adalah spesies marlin yang ditemui di tropika ke lautan-lautan Indo-Pasifik yang tidak jauh dari permukaannya.

Ia adalah ikan komersial dan ikan sukan yang dikehendaki dengan berat rekod (pada tahun 1982) 190 kg (420 lb) dan panjang maksimum 4.2 m (13.8 kaki).

Marlin berjalur adalah pemangsa yang memburu pada siang hari di atas 100m atau lebih ruang air, sering berhampiran permukaan. Salah satu mangsa mereka adalah sardin.

 

Ke-2: Sailfih (Ikan Layaran)

Kelajuan: SAILFISH (LAYARAN) (112 km/h,70 mph)

sailfish

Sailfish merupakan ikan terpantas di dunia dengan kelajuan mencecah 112 km/h. Ikan ini sangat terkenal untuk pemancing sukan kerana mempunyai daya lompatan dan larian yang luar biasa.

Sirip dorsal seakan layar itu biasanya tertutup atau terlipat ketika berenang namun akan naik dan kembang jika ianya rasa terancam atau ketika agresif menyebabkan ia kelihatan lebih besar daripada biasa.

Taktik ini juga digunakan ketika mereka memburu ikan atau sotong yang mana merupakan diet utama spesies ini.

 

Terpantas: Black Marlin (Mersuji Hitam)

Kelajuan: 129 km/j

black marlin

Mersuji hitam (Istiompax indica) adalah spesies marlin yang terdapat di kawasan tropika dan subtropika di lautan India dan Pasifik.

Dengan panjang maksimum 4.65m (15.3 kaki) dan berat 750 kg (1,650 lb), ia adalah salah satu daripada marlin terbesar dan juga salah satu ikan tulang terbesar.

(sumber: www.sciencefocus.com)

baca juga teknik pancing guna burung

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan