Ikan boleh dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu jenis yang mempunyai tulang belakang (vertebrata) dan ikan yang mempunyai banyak tulang (bony fish). Kedua-dua kumpulan ini banyak dibezakan daripada cara mereka berkembang biak.

 

Bony fish seperti lampam, siakap dan gelama, mereka mengembangkan zuriat dengan cara bertelur di dalam air dan telur tersebut akan disenyawakan oleh sperma ikan jantan.

 

Memahami Anatomi Dan Pengkelasan Ikan

 

Bagi ikan veterbrata, ia seperti mamalia iaitu telurnya akan disenyawakan di dalam badan ikan betina dan apabila cukup tempoh melahirkannya ia akan mengeluarkan zuriatnya untuk memulakan hidup baru.

 

Kebiasaannya bony fish atau nama saintifiknya Osteichthyes mempunyai dua set sirip pektoral dan pelvik dan set sirip menegak (dorsal, anal dan kaudal). Insangnya yang terletak di kedua bahagian dilitupi dengan tulang leper dan sesetengah ikan mempunyai pundi renang di bawah tulang leper ini.

 

Memahami Anatomi Dan Pengkelasan Ikan

 

IKLAN

Dengan kemasukan udara yang fleksibel ke dalam insang, ini membolehkan bony fish ini mengekalkan apungan dan pernafasan walau sedalam mana ia menyelam.

 

Insang

 

Ikan akan bernafas dengan memasukkan air ke dalam mulutnya, kemudian memaksa air tersebut melalui insangnya dan keluar secara perlahan-lahan menerusi celah-celah insangnya.

 

Di dalam kawasan insang, ikan akan menggunakan setiap helaian insang tersebut menapis oksigen yang terkandung bersama-sama air dan sebatikan oksigen tersebut ke dalam darahnya serta menyingkirkan karbon dioksida daripada darahnya ke dalam air di sekitarnya.

 

Memahami Anatomi Dan Pengkelasan Ikan

IKLAN

 

Sisik

 

Bony fish adalah ikan yang mempunyai sisik berbanding cartilaginous fish dan sisik mereka boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu cycloid (sisik yang mempunyai mata yang lembut dan rata) dan ctenoid (sisik yang mempunyai mata tidak rata).

 

Sisik ini akan tumbuh dalam keadaan yang tersusun seperti susunan atap rumah. Sisik yang hilang atau tercedera akan tumbuh secara semulajadi tetapi bukan dalam keadaan yang asal. Jerung juga mempunyai sisik yang kecil yang dipanggil placoid scales.

 

Memahami Anatomi Dan Pengkelasan Ikan

IKLAN

 

Ikan cartilaginous

 

Dengan nama saintifiknya Chondrichthyes, ikan jenis ini majoritinya mendiami lautan iaitu perairan air masin seperti pari dan jerung. Jerung mempunyai bentuk badan yang panjang manakala si pari pula mempunyai bentuk badan yang betul-betul leper dan separa bulat.

 

Insang dan mulut pari berada di bahagian bawah badannya. Bagi jerung pula, insangnya berkedudukan hampir sama seperti bony fish iaitu bahagian tepi badannya tetapi ia tidak dilindungi oleh tulang leper. Insang cartilaginous fish mempunyai injap berpusar. Ini memberikan ruang kepada ikan ini menyerap makanan.

 

Memahami Anatomi Dan Pengkelasan Ikan

 

Renangan

 

Pari berenang dengan mengayuh atau mengibas sirip pektoralnya manakala jerung berenang dengan menggunakan otot ekornya yang digerakkan ke kiri dan ke kanan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI