Percaya atau tidak, pada dasarnya reel BC memang bukan reel murahan kena tetap memiliki design khusus. Tetapi banyak part yang diperbuat daripada material yang kurang berkualiti. Ia tidak menghasilkan prestasi dan kurang selesa dipakai.

Yang jelas sangat terasa adalah kelembutan lontaran dan proses mengayuh. Selain itu, ia mudah kusut dan lontaran tidak lancar.

 

Disebabkan materialnya tidak berkualiti, antara part yang paling cepat rosak adalah gear dan rotor. Selain menimbulkan masalah yang telah dijelaskan, bearingnya juga mudah haus dan atau pecah. Lebih parah bila dah rosak, nak dapatkan sparepart pun susah.

 

IKLAN

Kerana harganya murah, kita cenderung tidak begitu memperhatikan soal selenggara sehingga reel kelihatan semakin buruk dan seolah-olah tidak boleh digunakan lagi. Berbeza keadaannya jika kita memiliki reel yang mahal dan bagus, maka kecenderungan untuk selenggaranya pasti ada.

 

Masalah Kalau Beli BC Tak Berkualiti!!

 

IKLAN

Idealnya, set baitcasting adalah set memancing yang agak berprestij. Tapi jika kita menggunakan alat murahan, secara harfiahnya ia tidak begitu kelihatan berprestij. Secara tidak langsung kita tidak akan dipandang sebagai pemancing yang tidak berwibawa.

 

Teknologi terbaru tidak mungkin diguna pakai dalam pembikinan baitcaster murahan. Mana mungkin untuk mencipta rekod tangkapan sekiranya jika reel sering berhadapan dengan pelbagai masalah.

IKLAN

 

Masalah Kalau Beli BC Tak Berkualiti!!

 

Itu merupakan beberapa yang perlu dipahami perihal risiko membeli reel BC murah. Sudah ramai pemancing yang pernah pernah membeli set pancing begitu dan akhirnya menyesal.

Bila dah tak boleh pakai, terpaksa beli yang lain pula. Rosak lagi, beli. Sedangkan jika beli set BC yang berkualiti walaupun barang secondhand, ia jauh lebih murah.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI