Kawasan jeram sememangnya seronok untuk melakukan aktiviti casting. Di sebalik berpotensi untuk menerima strike, ia juga terdedah kepada risiko dan bahaya tersendiri. Sedikit homework perlu dibuat sekiranya korang bercadang untuk casting di jeram sungai.

 

Tip 1

Sebaiknya pakai foot wear atau kasut yang bersesuaian terutamanya tapak kasut yang boleh mencengkam dengan baik di atas batu-batu yang licin.

 

Tip 2

Elakkan memakai seluar jean atau yang diperbuat daripada fabrik yang menyerap dan menyimpan air. Terutamanya jika perlu meranduk air. Ia akan menyebabkan perjalanan terganggu kerana jean akan membuatkan berat dan sukar untuk berjalan. Sekaligus mudah letih.

 

Tip 3

Jika perlu pakailah jaket keselamatan yang diperbuat daripada foam. Ia sebagai insuran sekiranya terjatuh ke air dalam atau lubuk berpusar. Malah ia boleh dijadikan pelindung badan sekiranya terjatuh ke atas batu.

IKLAN

 

7 Tip Keselamatan Memancing Di Jeram *

 

Tip 4

Sebaik-baiknya pergilah secara berkumpulan atau sekurang-kurangnya berdua dan jangan memancing secara berasingan.

 

IKLAN

Tip 5

Bawa pisau atau parang sebagai alat mempertahankan diri bagi mengelak sebarang kemungkinan yang berlaku.

 

Tip 6

Bawa beg kalis air bersama untuk menyimpan barang-barang penting dan pastikan ia berkeadaan memerangkap udara. Sekiranya terjatuh ke air dalam ia mampu berfungsi pelampung jangka masa pendek.

IKLAN

 

Tip 5

Selidik atau pantau struktur tanah atau batu terlebih dahulu sebelum pijak apatah lagi melompat ke atasnya. Ia dapat mengelak daripada kejadian jerlus atau tergelincir.

 

Tip 6

Jika perlu masuk ke dalam air untuk casting atau melintas, sebaik-baiknya kaji dulu kedalaman dan aliran arus. Dan jangan sesekali membuka kasut apabila meranduk ke dalam air walaupun airnya jernih.

 

Tip 7

Awasi tanda-tanda kejadian kepala air terutamanya jika casting di jeram air terjun. Segera tinggalkan lokasi apabila berlaku simpton yang luar biasa.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI