Nama penuh : Mahpiz Bin Mohamad

Nama FB : Mahfiz Ungkalz

Usia : 49 Tahun

 

UMPAN: Sejak bila memancing, mula menjadi organizer dan kenapa?

MAHFIZ: Pengalaman memancing seawal usia remaja 12 tahun dan secara serius bila berumur 20 tahun dan hinggalah sekarang. Detik bermulanya menjadi organizer berputik secara suka-suka organize trip memancing bersama rakan-rakan.

Bila sudah mendapat kepercayaan dari rakan-rakan karib yang selalu mengikuti trip memancing, serta dibantu oleh kawan-kawan karib aktiviti ini semakin berkembang. Cadangan dari rakan-rakan pemancing untuk menganjurkan pertandingan.

Dari hanya trip memancing suka-suka 2hari 1malam, 3hari 2malam hinggalah kepada acara pertandingan memancing yang sudah 4 kali dijalankan. Bermula dari sebuah kepada 2 buah tongkang dan dari 3 buah speedboat hinggalah kepada 20 buah speedboat.

Event yang telah dijalankan pada 2016; Lotte Chemical Challenge (kolam memancing), 2017; Ungkalz Angler Mega Jigging 2017 Mersing, 2018; Ungkalz Mega Jigging Buka Kuala Mersing 2018, Ungkalz Mega Jigging Tutup Kuala Teluk Buih Mersing, 2019; Ungkalz Mega Jigging Teluk Buih 2019 .

 

Mahfiz – Organizer Tournament Memancing Wilayah Selatan

 

IKLAN

UMPAN: Pada pandangan anda, apa kriteria perlu ada untuk jadi organizer?

MAHFIZ: Kriteria untuk menjadi organizer; jujur & amanah, bertanggungjawab dengan segala tindakan yang diambil, tegas kepada syarat-syarat dan peraturan pertandingan

yang dipersetujui, mesra dan berpengetahuan dalam sukan memancing, kepercayaan dari peserta amat penting serta bertoleransi.

 

Mahfiz – Organizer Tournament Memancing Wilayah Selatan

 

UMPAN: Apa rintangan yang dihadapi dan harapan anda dalam meneruskan usaha ini?

MAHFIZ: Rintangan; faktor mendapatkan tajaan hadiah kerana bila mana setiap pertandingan perlukan sedikit tak kiralah apa jua bentuk hadiahnya serta menitikberatkan tiada unsur perjudian dalam setiap pertandingan.

Tidak banyak bot dan tekong yang sesuai untuk aktiviti memancing menggunakan teknik tertentu sebagai contoh teknik jigging kerana tidak banyak pengusaha speedboat yang membawa pemancing menggunakan teknik tersebut mungkin kerana faktor kurang berpengetahuan atau minat.

IKLAN

Faktor cuaca yang tidak menentu bila mana sesuatu pertandingan terpaksa ditunda. Keselamatan; kesedaran pemancing kena lebih bersikap safety first kerana bimbang

perkara tak diingini berlaku yang akan mencacatkan perjalanan pertandingan. Dan perlu sabar dengan sikap dan kerenah peserta.

 

Harapan sebagai organizer ialah dapat melaksanakan tugas yang diamanahkan dengan lebih lancar bersama jawatankuasa kecil pertandingan kerana setiap peserta perlu bersikap profersional terhadap setiap bentuk penganjuran.

Ini kerana kami tidak dibayar gaji untuk menjalankan tugas ini tapi kami hanyalah membantu mengembangkan lagi hobi yang kita sama-sama cintai.

 

Mahfiz – Organizer Tournament Memancing Wilayah Selatan

 

IKLAN

UMPAN: Ceritakan pengalaman yang pahit & manis dalam event yang anda lakukan?

MAHFIZ: Pengalaman pahit, bila mana bot rosak pada masa pertandingan dan ada peserta yang hampir jatuh ke laut kerana tidak menitik beratkan faktor keselamatan. Manis;  bila

mana semua peserta pulang dengan selamat bersama tangkapan yang baik serta dapat menamatkan event dengan jayanya.

 

Mahfiz – Organizer Tournament Memancing Wilayah Selatan

 

UMPAN: Berikan sedikit tip untuk menjadi organizer yang berjaya?

MAHFIZ: Tip untuk menjadi organizer yang berjaya; perlu banyak bersabar dan ikhlas dengan apa sahaja dilakukan tanpa mengaharapkan balasan.

Jujur dan amanah dengan tanggungjawab yang dipikul. Bersifat terbuka dan toleransi bila mengadapi segala bentuk rintangan.

Hormat menghormati di antara para peserta, pengusaha dan tekong bot. Perlu ada sifat kepimpinan agar semua acara dapat diselesaikan dengan jayanya.

 

Mahfiz – Organizer Tournament Memancing Wilayah Selatan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI