Curt Gowdy pada asalnya merupakan seorang pengacara sukan. Bagaimanapun bidang pengacaraan sukan dan keghairahannya dalam sukan memancing amat berkait rapat.

Curt Gowdy mula mempelajari teknik fly fishing ketika dia merupakan pengacara di kelab Yankees. Dia memancing ikan tarpon ketika di Sarasota bersama pasukan Red Sox.

 

Gowdy bertanggungjawab dalam membawa pertandingan memancing ikan trout ke rancangan “Wide World of Sports” di saluran ABC.

Lantas membuatkan rancangan yang diberi nama “The American Sportsman” ini merupakan rancangan pertama tentang memancing di kaca televisyen.

Gowdy sendiri menjadi pengacara dalam rancangan tersebut.

 

Selama lebih 20 tahun dan telah memancing bersama ramai selebriti di pelbagai lokasi memancing terbaik seluruh dunia.

Gowdy juga menerima anugerah tertinggi bidang pengacaraan sukan sebagai pemancing dan juga pemuliharaan ikan.

Ikon: Pemancing Legenda Dunia!!
Curt Gowdy State park

 

Michael Lerner merupakan pemilik bagi pengedar dalam industri tekstil di serata dunia. Walau bagaimanapun, Michael Lerner merupakan seorang pemancing yang unggul dan telah banyak menyumbang dalam kancah memancing yang digilainya.

Lerner dan isterinya iaitu Helen telah memancing di pelbagai lapangan pancing yang terbaik termasuk memancing marlin biru (blue marlin) di Bimini, striped marlin dan

IKLAN

swordfish di Chile, black marlin di Australia dan New Zealand, swordfish di Peru serta pelbagai spesies tuna di Nova Scotia.

 

Selain pernah memancing di pelbagai lokasi terbaik, Lerner juga merupakan pengasas IGFA (International Game Fish Association).

Selain itu, Lerner juga telah menguruskan dan menyumbang dana ekspedisi bersama saintis American Museum of Natural History ke Cape Breton, Bimini, Australia, New

Zealand, Peru, Chile dan Ecuador yang merupakan sumbangan berharga dalam industri memancing dan sains marin serta pemuliharaan.

 

Apabila bercakap tentang pancingan lautan atau big-game bluewater angling, dikatakan bahawa tiada kapten atau tekong yang lebih baik berbanding Tommy M. Gifford.

Gifford mempunyai pengalaman laut dalam lebih 50 tahun sepanjang karier memancingnya.

IKLAN

Dalam jangka masa tersebut, Gifford telah membangunkan ensiklopedia tentang ilmu memancing dan telah pun mendapatkan reputasi yang tinggi dalam mendaratkan

tangkapan rekod yang membolehkannya mendapat gelaran legenda setaraf dengan Ernest Hemingway, Michael Lerner, Charlie Lehman dan Van Campen Heilner.

 

Gifford mahir dalam inovasi peralatan memancing dan terkenal dengan kemahirannya mengubahsuai alatan memancing mengikut keperluannya.

Kebanyakan peralatan memancing kini juga hasil daripada kemahiran ubah suai Gifford. Dia juga merupakan antara pemancing terawal menggunakan teknik layang-layang atau kite-fishing.

 

 

IKLAN

Mungkin tiada pemancing sehebat Santiago, yang bertarung beberapa hari dengan tangkapan terbesar dalam hidupnya iaitu seekor marlin biru berukuran 18 kaki.

Santiago ialah seorang karakter pemancing terkenal dalam “Old Man and the Sea” , sebuah novel memancing terkenal yang ditulis oleh Ernest Hemingway.

 

Namun begitu, Ernest Hemingway yang merupakan penulis novel fiksyen tersebut diakui legenda dalam kelas tersendiri dalam dunia memancing.

Hemingway atau digelar sebagai ‘Papa’ belajar mengenal dunia memancing sejak dari kecil bermula dengan pancingan trout bersama bapanya di Tasik Michigan.

Menjejak dewasa, Papa menjadi pemancing yang dihormati, pernah menaiki bot kecil di Key West dan Cuba untuk bertarung dengan big fish seperti marlin, barracuda, sailfish dan tuna.

Itu belum termasuk memancing jerung yang mana Hemingway menganggap hadiah sebenar dalam memancing terletak di hujung tali pancing. Novel “Old Man and the Sea” juga merupakan novel terkenal dan pernah memenangi hadiah Nobel pada tahun 1954.

 

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI