Siri dokumenteri River Monster terbitan Animal Planet, bukan saja mendapat perhatian para pemancing seluruh dunia, bahkan turut sama menorbatkan pengacaranya, Jeremy Wade sebagai ikon dunia pancing masa kini.

 

Jeremy Wade merupakan seorang ahli biologi, pemancing ekstrem dan hos bagi rancangan yang tidak asing lagi iaitu River Monsters.

Selama 25 tahun, Jeremy telah menghabiskan masanya menjelajah ke sungai-sungai paling terpencil di seluruh dunia.

 

Sepanjang perjalanan kariernya, dia telah berhadapan dengan pelbagai kejadian yang pelik ketika memancing selain risiko yang boleh mengundang maut.

Kesemua risiko terpaksa dilalui oleh Jeremy dalam mendokumentasikan beratus-ratus kisah ikan dan budaya setempat setiap lokasi kunjungannya.

 

Ikon : Kenali Jeremy Wade Master Sifu

 

Pada tahun 1992, Jeremy menjadi penulis bersama dalam penghasilan buku yang dianggap penulisan klasik untuk pemancing iaitu Somewhere Down the Crazy River.

Dia juga mendokumentasikan sejarah semula jadi dalam pengembaraannya dalam buku terbarunya bertajuk River Monsters: True Stories of the One That Didn’t Get Away yang dihasilkan pada tahun 2011.

 

KUNJUNGAN KE MALAYSIA

 

Dalam jelajah mempromosikan siri River Monsters musim ke-6 lalu, Jeremy sempat singgah di Kuala Lumpur pada 24 Mei 2014 yang lepas.

IKLAN

Bertempat di Sunway Hotel, beliau sempat meluangkan masa bertemu peminatnya. Jeremy juga berkongsi cerita pengembaraan terbaru berkaitan River Monsters musim ke-6,

pertarungannya dengan gergasi air tawar Asia serta tip dalam menjinakkan spesies gergasi.

 

Ikon : Kenali Jeremy Wade Master Sifu

 

Figura yang dibesarkan di Suffolk Stour, England ini menjelaskan keghairahannya terhadap gergasi air tawar bermula sejak tahun 1982 ketika tripnya di India.

Sejak itu, dia terus menghabiskan masanya menjejaki ikan gergasi yang mempunyai maklumat yang minimum di seluruh dunia terutama di Congo dan hutan hujan Amazon.

 

Menurut Jeremy, dia tidak melihat dirinya sebagai pemancing yang handal, tetapi dia mempunyai peluang untuk menjejak lokasi-lokasi terpencil yang sangat jarang dikunjungi.

“Mengumpul maklumat daripada penduduk setempat tentang tip dan teknik sangat penting dalam untuk mendaratkan ikan gergasi dan melalui cara ini anda dapat melihat dan mempelajari diversiti budaya setempat,” tambah Jeremy lagi.

 

IKLAN

Ikon : Kenali Jeremy Wade Master Sifu

 

PENGALAMAN SEPANJANG RIVER MONSTERS

 

Musim terbaru, Jeremy lebih tertumpu kepada lokasi Sungai Amazon dengan lokasi yang lebih terpencil selain beberapa lokasi lain di seluruh dunia.

Jeremy menjelaskan, selama berdekad dia memancing, Sungai Amazon merupakan lokasi yang tidak pernah puas dikunjunginya.

Selain itu, sepanjang pengembaraan dalam menyiapkan siri River Monsters, pelbagai pengalaman telah dilaluinya.

Antaranya termasuklah dijangkiti malaria, disyaki sebagai agen penyamaran, hampir lemas serta mengalami pengalaman pesawat terhempas.

 

Ikon : Kenali Jeremy Wade Master Sifu

 

IKLAN

Pada musim terakhir, River Monster S09E06 : Malaysian Lake Monster, Jeremy mengakhiri `sumpahan tapah’ apabila berjaya menjinakkan spesies yang dipercayai menjadi punca kematian misteri di tasik negara kita.

 

Tapah yang beliau jinakkan di Taman Negara Pahang itu sekaligus menebus kekecewaan beliau setelah gagal mendaratkan spesies yang ketika di India.

 

BIOGRAFI RINGKAS

 

Nama : Jeremy John Wade

Tarikh Lahir : 23 Mac 1956

Asal : Suffolk Stour, England

Kelayakan : Ijazah Zoology dari Bristol University

– Sijil kelayakan mengajar bidang Sains Biology dari University of Kent

– Hos rancangan Jungle Hooks dan River Monsters

Terkini : Tinggal di Somerset, England.

 

Ikon : Kenali Jeremy Wade Master Sifu

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI