Air terjun

Setiap air terjun di Tasik Kenyir memiliki potensi tersendiri untuk mencari ikan predator.

 

Kuala sungai atau muka suka

Jika tiada ikan predator di dalam kawasan suak, anda perlu mencuba pintu masuk suak atau kuala sungai. Sesetengah ikan pemangsa menunggu di sini untuk serangan hendap.

 

Lubuk Berpotensi Spesies Predator Tasik Kenyir!!

 

Tanjung daratan atau pulau

IKLAN

Tanah yang menghela ke dalam air adalah kawasan tanjung. Ia turut dihadiri ikan pemangsa untuk memburu ikan-ikan mangsa yang mencari makanan di sini.

 

Pulau tenggelam

Sekiranya menemui pulau yang baru ditenggelami air sebahagiannya, sebarau terutamanya gemar meronda di sini untuk melahap serangga yang terperangkap.

 

Reba bangkar

IKLAN

Pokok tumbang yang berceranggah dahannya ke dalam air akan menjadi tumpuan ikan mangsa untuk mencari makan dan ia akan menarik kehadiran ikan pemangsa.

 

Lubuk Berpotensi Spesies Predator Tasik Kenyir!!

 

Batu pulau

IKLAN

Batu-batu besar yang tenggelam sebahagiannya lazim menjadi kediaman atau lubuk persembunyian pemangsa untuk memburu mangsanya yang dalam melawat.

 

Balak tenggelam

Jika menemui pokok-pokok balak yang tersadai di dalam air, jangan sesekali lepaskan peluang untuk melontar gewang di bawahnya.

 

Longgokan sampah

Jika menemui longgokan sampah yang terdiri dari dedaunan atau batang kayu hanyut, cubalah pujuk ikan predator yang kemungkinan menunggu di bawah longgokan sampah tersebut.

 

Lubuk Berpotensi Spesies Predator Tasik Kenyir!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI