Berita 1

Pemancing di negeri Terengganu diingatkan supaya tidak menangkap ikan Kelisa dan temoleh di Tasik Kenyir.

Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Terengganu Zawawi Ali berkata, tidak semua ikan di Tasik Kenyir boleh dipancing dan dibawa keluar tanpa permit seperti yang difahami kaki pancing.

 

“Ramai pemancing yang tidak mengetahui mengenai larangan itu justeru berharap semua pihak mengambil serius mengenai peraturan itu.

“Dua jenis ikan itu disenarai dalam Jadual Pertama, Kaedah-Kaedah Perikanan Darat Terengganu 1988 (Pindaan 1993) di bawah Kaedah 3 (4) iaitu jenis ikan yang dilarang tangkap tanpa permit.

 

“Justeru, pemancing yang berminat untuk menangkap dua jenis ikan itu perlu memohon permit untuk tujuan itu dengan bayaran RM50 bagi setiap ekor ikan,” katanya kepada pemberita pada Program Jalinan Mesra Perdana #myDOF Rakan Mesra Nelayan dan Penternak Akuakultur di sini, semalam.

 

Zawawi berkata, sebanyak lapan kes direkodkan sejak Januari 2016 hingga Januari 2018 di negeri ini membabitkan kes pencerobohan di kawasan larangan dan kes rampasan pukat, senapang ikan dan alat renjatan elektrik.

 

IKLAN

“Pihak kami memandang serius dengan kesalahan yang dibuat di Tasik Kenyir justeru, kami bekerjasama dengan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara

(PERHILITAN) dan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) bagi penguatkuasaan undang-undang itu.

 

“Sebarang aktiviti menangkap, membunuh dan memiliki ikan yang disenaraikan tanpa permit boleh dikenakan kompaun sebanyak RM500 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali,” katanya.

 

Menurutnya, pihaknya menyedari kegemaran pemancing memburu ikan-ikan berkenaan, justeru JPNT akan mengkaji semula kewajaran larangan bagi jenis ikan itu.

 

IKLAN

“Memandangkan jenis-jenis ikan itu sudah berjaya dibiak, mungkin boleh dipertimbangkan semula untuk memberi kelonggaran menangkapnya pada masa akan datang,” katanya.

Pada program itu seramai 500 nelayan di sekitar Marang dan Kuala Terengganu memeriahkan program dengan sesi soal jawab bersama Zawawi.

 

Larangan Memancing Temoleh Di Pahang & Terengganu

 

Berita 2

Sementara itu Sinar Harian pada 22 Februari melaporkan, Jabatan Perikanan Pahang melarang masyarakat untuk menangkap ikan temalian atau temoleh (Prabarbus Jullieni) bermula bulan Februari hingga April depan.

IKLAN

Pengarahnya, Azahari Othman berkata larang tersebut dibuat kerana sudah tiba musin bertelur ikan terbabit di beberapa kawasan lubuk.

 

“Kita akui kegiatan menangkap ikan berkenaan yang banyak terdapat di Sungai Pahang, Sungai Jelang dan Sungai Tembeling kini berleluasa kerana permintaan menggalakkan selain harga yang tinggi.

 

“Untuk tempoh ini kita minta nelayan jangan menangkap ikan tersebut,” katanya yang meminta nelayan darat di Maran dan Jerantut supaya mematuhi larangan tersebut.

Beliau berkata pihaknya akan mengenakan tindakan undang-undang terhadap nelayan darat dan pemancing yang melakukan aktiviti menangkap dan memiliki ikan temalian.

 

Jelas, peraturan Kaedah-Kaedah Perikanan (Sungai Pahang) 1991 Pahang yang membolehkan pesalah dikenakan kompaun RM100 dan peralatan menangkap ikan mereka dirampas.

“Larangan kita hanya beberapa bulan sahaja. Ini bagi membolehkan ikan itu bertelur dan memperbanyakkan spesiesnya pada masa akan datang.”

 

Dalam pada itu, katanya, pihaknya sudah memasang lebih 40 papan tanda di sepanjang Sungai Pahang, Sungai Tembeling dan Sungai Jelai sebagai peringatan kepada pihak berkaitan supaya tidak melakukan aktiviti menangkapnya.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI