“Perjalanan dunia memancing saya bermula dari kecil lagi. Bak kata orang ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi.

Ketika kecil saya sering menemani arwah bapa menjala dan ke laut di Pantai Punggol. Tangkapan hasil menjala seperti ikan, ketam, udang dan lain-lain dijadikan lauk-pauk kami sekeluarga.

 

Selepas pemergian arwah bapa, minat ke laut bertukar menjadi hobi mengail dan mula menggunakan ambo (koyan).

Kemudian saya mula minat untuk mencuba gunakan joran dan kekili. Saya terpegun dengan ketekunan seorang wanita tua memancing dan melalui beliau saya belajar cara-cara memancing dan membuat perambut.

 

Lady Angler : Nogo Eren, Pemancing Kental Singapura

 

Saya mula berkawan dengan kawan-kawan yang ‘gila’ memancing dan hampir setiap hari walaupun penat selepas bekerja, dapat memancing dua tiga jam pun dah kira seronok.

Port yang sering saya dan kawan-kawan kunjungi di sekitar Singapura adalah Tanjong Rhu, Fort Road, Pantai East Coast, Punggol, Sembawang, Labrador, Hyundai, Changi dan Pasir

Ris. Untuk ke tempat ini memang tiada masalah bagi saya kerana tinggal di kawasan timur.

 

Lady Angler : Nogo Eren, Pemancing Kental Singapura

 

Menerusi laman sosial, saya peroleh lebih ramai kenalan pemancing dan dapat mendalami teknik memancing.

IKLAN

Bila tertubuhnya pelbagai kelab memancing di laman sosial, saya amat tertarik dan menyertai Team Gill’s Paradise Fishing W/Friends (GPFWF).

 

Tim ini bukan sahaja tertumpu pada teknik pancingan pantai atau surfcasting, malah turut turun ke laut memancing dengan bot, kolam dan juga sangkar.

Uniknya dari tim GPFWF ini mereka tidak kisah dan tidak kedekut untuk berkongsi pengalaman, ilmu, tip, lubuk dan bermacam macam lagi.

Kekuatan ahli ini terletak dari pengasasnya  yang tidak suka mengongkong ahlinya.

 

Lady Angler : Nogo Eren, Pemancing Kental Singapura

 

Saya juga ada menyertai pelbagai tim lain yang mengundang saya memancing walaupun saya seorang sahaja pemancing wanita yang berani menyahut undangan dan tidak mengenali di antara satu sama lain.

Sebaliknya saya berbesar hati menerima pelbagai tawaran daripada pemancing dari tim yang lain tidak saya kenali.

IKLAN

Mungkin disebabkan saya membesar di kalangan kawan-kawan lelaki, tambahan pula adik beradik saya semuanya lelaki jadi saya tidak berasa kekok, malahan selesa dan lazimnya secara spontan saya terima tawaran memancing daripada pihak yang mengundang saya.

 

Lady Angler : Nogo Eren, Pemancing Kental Singapura

 

Setiap event atau aktiviti memancing sama ada di pantai, sangkar atau laut dalam sering sahaja membuat saya teruja kerana tidak tahu spesies ikan apa yang akan memakan umpan.

Apatah lagi apabila saya dapat mendaratkan ikan yang bersaiz mega. Kenangan yang paling tidak dapat saya lupakan ialah dapat menaikan ikan yu kemejan.

 

Lady Angler : Nogo Eren, Pemancing Kental Singapura

 

Lebih teruja ketika itu saya menggunakan set ringan atau setup light tackle. Saya masih ingat joran yang digunakan ialah Hammer II Jig PE2-4 dipadankan dengan kekili ATC

IKLAN

Valour SW5000 dan tali sulam Dr. Braid Extreme x8 (30lbs). Suasana ketika itu tegang dan kelam-kabut namun atas panduan teman yang juga penganjur trip, Hafiz dari Team Spike

Buntalz ANGLERS (SBA), saya berjaya menaikkan ikan itu. Akibatnya empat hari kemudian saya terpaksa ambil cuti sakit kerana sakit.

 

Lady Angler : Nogo Eren, Pemancing Kental Singapura

 

Dari situ saya mula meluaskan wilayah memancing ke luar negara pula khususnya Malaysia dan Indonesia.

Ada banyak lagi padang pancing di luar negara yang ingin saya terokai jika berpeluang untuk menambahkan lagi pengalaman memancing dan mendaratkan pelbagai spesies yang mampu memberi cabaran sebenar.”

 

Lady Angler : Nogo Eren, Pemancing Kental Singapura

baca juga sifu surfcasting singapura

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI