SOALAN:

Boleh tak admin hurai sedikit bagaimana atau sejarah penghasilan mata kail dalam dunia moden. Dari mana ia bermula dan negara mana yang menjadi pengeluar mata kail pertama di dunia?

 

JAWAPAN:

Sukan memancing di England bermula setelah Dame Juliana menulis `The Bake of St. Albans’ pada 1486. Kita dapat berspekulasi bahawa dengan meningkatnya minat dalam

IKLAN

sukan memancing, ia menjadi permintaan yang lebih besar untuk pembekal mata kail untuk memenuhi pasaran yang sedang berkembang.

 

Pengusaha yang mampu menghasilkan jumlah besar mata kail pada waktu itu adalah pembuat jarum. Pada dasarnya mata kail adalah jarum bengkok yang dilengkapi dengan duri pandan.

 

IKLAN

Produksi mata kail skala besar pertama kali dimulai dan kemudian didominasi oleh pengilang Inggeris dan Skandinavia. Ini dimulai ketika mesin pencetak pertama yang melubangi cincin mata kail beroperasi di England pada tahun 1826.

 

Pengusaha mata kail Norwegian dan Swedian, yang bekerja di England sekitar waktu itu, kemudian kembali ke tanah asal mereka dengan kemahiran mereka. Pada tahun 1832, Mustad Company yang terkenal didirikan di Oslo.

IKLAN

Banyak proses yang telah dilakukan dengan tangan di kilang-kilang England mula dilakukan oleh mesin yang kemudian dikembangkan di Skandinavia.

Korang Tanya Umpan Jawab – Sejarah Pengilangan Mata Kail?baca juga Korang Tanya Umpan Jawab – Panduan Ringkas Memancing Sembilang.

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI