SOALAN:

Salam tuan… saya nak bertanyakan beberapa soalan mengenai teknik jigging. Saya ni baru nak berkecimpung dalam speed jigging.

Nak mintak tips sikit teknik nak mengarau dan memilih bentuk jig dan mata kail yang sesuai untuk memburu ikan pelagik.

Jig apa yang sesuai untuk air dalam kedalaman 20 hingga 30 meter?

 

JAWAPAN:

IKLAN

Speed jigging merupakan salah satu penggayaan dalam teknik jigging. Ia lebih merujuk kepada gaya karauan berkepantasan tinggi.

Dalam penggayaan ini, jig dimainkan seumpama gerakan ikan-ikan pelagik bagi memperdaya ikan-ikan predator perenang pantas terutamanya tenggiri.

 

Kunci utama dalam penggayaan speed jigging ini terletak kepada kekili dan juga jig. Kedua-dua jenis kekili iaitu kekili menegak dan mendatar boleh digunakan.

Namun kekili mendatar dengan gear ratio berkelajuan tinggi (ratio 6:1 dan ke atas) adalah lebih praktikal.

IKLAN

Nisbah gear yang lebih rendah akan menyebabkan pemancing dahulu keletihan mengarau sebelum memperoleh hasil.

 

Selain karauan laju, aksi joran juga perlu dimainkan sedikit bagi mempengaruhi renangan jig agar tidak terlalu statik dan pegun.

Karauan juga tidak seharus dilakukan berterusan tanpa henti. Seeloknya lakukan karauan pantas sekitar 10-20 pusingan sebelum berhenti sekitar 1-3 saat dan menyambung lari karauan.

IKLAN

 

Bentuk jig untuk teknik speed jigging haruslah jig yang nipis dan melonjong agar ia dapat membelah arus dengan baik.

Jig yang melebar dan pendek pula akan menyebabkan banyak rintangan sekaligus membebankan pemancing. Saiz berat jig yang sesuai untuk kaedah ini sekitar 30-80gm.

Faktor kedalaman air tidak menjadi persoalan, sebaliknya faktor arus yang lebih mempengaruhi saiz jig yang perlu digunakan.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI