SOALAN:

Saya biasa tengok pemancing pos macam ni… sebagai contohnya; Rod – Okuma Nemesis 1-4, Reel – Revros 1003R, Mainline – Berkley fireline 6lb, Leader – Fisherman 15lb, Lure – Starlit popper 6.5cm.

Rod, lure dan reel tu saya faham tapi apa maksud line? Leader? Line tu bukan ke tali pada reel?

 

JAWAPAN:

IKLAN

Saya memahami dengan baik kekeliruan yang saudara alami dan ia bukanlah sesuatu mengaibkan untuk bertanya. Tahniah kerana berani bertanya.

Bagi sesetengah pemancing terutamanya pemancing yang sudah terbiasa menggunakan tali tangsi atau monofilament sebagai tali utama pasti sedikit keliru dengan istilah line dan leader.

 

IKLAN

Berdasarkan setting yang anda paparkan itu bolehlah dirumuskan ia adalah setting untuk teknik casting. Dan line yang dimaksudkan itu sememangnya tali pada reel atau tali utama.

Memandangkan ia adalah adalah tali sulam atau braided, maka ia perlulah disambungkan dengan perambut kejutan atau shock leader.

Shock leader line yang lazim digunakan sama ada monofilament atau fluorocarbon. Shock leader line inilah yang dimaksudkan sebagai leader dalam setting tersebut.

IKLAN

 

Ia mungkin mengelirukan anda kerana hanya biasa menggunakan perambut mata kail tetapi tidak pernah menggunakan shock leader.

Sekiranya anda menggunakan tali tangsi sebagai tali utama, penggunaan shock leader tidaklah menjadi keutamaan.

Namun, untuk tujuan teknik casting ada baiknya juga anda menyambungkan shock leader ini pada tali tangsi untuk ketahanan yang lebih baik.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI