SOALAN:

Saya sudah terbaca teknik memancing senangin dengan cara casting dan jigging namun saya lebih berminat untuk memancing senangin secara tradisi menggunakan umpan.

Jadi, boleh tak admin  beritahu pulak teknik memancing senangin, dari segi teknik, panjang perambut, mata kail kerana ikan ini mencari makan di pertengahan air.

Dan apakah umpan terbaik memancing senangin?

 

IKLAN

JAWAPAN

Oleh kerana anda sudah mengetahui kawasan air senangin mencari makan, jadi saya tidak perlulah jelaskan lagi perkara itu.

Untuk pengetahuan anda, Ikan senangin selalunya aktif pada masa air pasang surut serta bila arus agak laju.

 

IKLAN

Umpan yang sesuai adalah udang hidup, anak belanak, isi ikan parang atau lebih popular disebuat cabuk, dan isi ikan kembong segar.

Bagi tali perambut pula saya mencadangkan tali yang agak kasar 40- 50 lb dari jenis tali florucarbon sepanjang 2 meter di mana mata kail jenis circle hook saiz no 2 atau 3 (bergantung pada saiz umpan).

 

IKLAN

Tali perambut disambung ke tali utama dengan kili dan dipasang batu ladung hidup (running sinker) saiz no 3 atau 6 (bergantung pada arus) pada tali utama.

 

Memandangkan penggunaan mata lingkar, sebaiknya apabila ikan menarik umpan, anda perlu karau tali dengan perlahan sebab sekiranya sentap dengan kuat, bimbang mata kail jenis circle hook akan terlucut dari mulut ikan.

Dan apabila melawan ikan senangin, anda perlu berjaga jaga kerana ikan senangin suka meluru ke hadapan jadi terpaksalah karau dengan kuat apabila ini berlaku. Tali pula mesti tegang sepanjang masa.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI